2024. március 28., csütörtök

A legszebb név

Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör Arany János-emlékestet tartott

Szerdán este a Szabadkai Városi Könyvtárban az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör Egy világ címmel alkalmi műsorral emlékezett meg Arany János születésének 200. évfordulójáról. Ahogyan azt Hicsik Dóra főkönyvtáros bevezetőjében hallhattuk, Arany Jánoshoz idén több évforduló is kötődik:

Hicsik Dóra az Arany János-emlékesten  (Fotó: Lukács Melinda)

Hicsik Dóra az Arany János-emlékesten (Fotó: Lukács Melinda)

– 1817-ben, 200 évvel ezelőtt született. Debreceni iskolás éveiben még festőnek vagy szobrásznak készült, egy ideig vándorszínész is volt. Egy álom miatt tért vissza szülővárosába, Szalontára. 1877-ben, 140 évvel ezelőtt kezdte el írni az Őszikéket az úgynevezett kapcsos könyvbe, melyet Gyulai Páltól kapott. Személyes versek ezek, nem közlésre szánta őket. Arany János 1882-ben, 135 éve, októberben hunyt el. Ő a legszebb nevű magyar költőnk, nincs név mely versenyezhetne vele – ezt egy másik legszebb nevű költő Kosztolányi Dezső írta, aki egyik példaképének tekintette Arany Jánost, képe a dolgozószobája faláról nézett vissza rá – hallottuk Hicsik Dórától.

A műsor folyamán ezúttal kizárólag Arany János-verseket, -balladákat hallhattunk Rizsányi Attila, Lőrinc Zsuzsanna, Urbán Mária, Basity Gréta, Binszki Teréz, Miklenovics Aranka és Némedi Imre előadásában. Az esten közreműködtek a szabadkai Zeneiskola tanulói, Sóti Szobonya Emőke zongoratanárnő tanítványai, Ajtay Balázs, Nevena Kos és Bogyó Blanka. A közönség megtekinthette Nemes Fekete Edit versillusztrációinak, Arany-balladák ihlette kollázsainak alkalmi kiállítását, amelyről Horváth Emma, a műsor rendezője osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel:

– Ritka madár a jó illusztráció, persze a rajz vagy a festmény csak részletábrázolása lehet az eredeti műnek, az írásnak, de a két alkotás együtt, a vers és illusztráció, egy magasabb rendű, teljesebb műélvezetet biztosít – véli Horváth Emma.

A műsor helyszínét ezúttal is Basity Erika virágkompozíciói díszítették.