2024. március 29., péntek

Szabaduljon meg a lomoktól

Naponta százhatvan-kétszáz tonna hulladékot gyűjtenek be a városban

Megérkezett az ősz, a lehullott falevelek, az elvirágzott kerti idényvirágok, a lekaszált fű szinte minden háztartásban összegyűlik, és az őszi nagytakarítás alatt ilyenkor a limlom is felgyülemlik. A Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat őszi városrendezési akciója keretében a nagyobb méretű háztartási hulladékok begyűjtésére konténereket helyezett és helyez el a városi és peremvárosi helyi közösségekben. A lomtalanítási akcióról, illetve a szeméttározó üzemeltetéséről Maluscsik Róberttel, a közvállalat gépesítési és szállítási részlegének vezetőjével beszélgettünk.

Naponta gyakran száz szállítmány is érkezik a szeméttelepre (Fotó: Gergely Árpád)

Naponta gyakran száz szállítmány is érkezik a szeméttelepre (Fotó: Gergely Árpád)

– Évente kétszer, tavasszal és ősszel szervezünk lomtalanítási akciót. A tavaszi nagytakarítás során, a harmincöt helyi közösségben, összesen 756 konténer, azaz 802 tonna szemetet gyűjtöttünk be. Az őszi lomtalanítás szeptember 18-án kezdődött és november 9-éig tart. A város területén előre meghatározott ütemterv alapján helyeztük el az öt köbméter űrtartamú konténereket, amelyekbe reggel 8-tól estig juttathatják el a háztartásban keletkezett hulladékot a polgárok. Gyakran előfordul, hogy sok szemét gyűlik össze a szemétgyűjtő mellett is, munkásaink ezt a szemetet is, a hulladékgyűjtő elvitelét követően egy-két napon belül eltakarítják. A polgárok faleveleket, kerti hulladékot, építkezési törmeléket és minden egyéb, a háztartásban feleslegessé vált dolgot elvihetnek a szemétgyűjtő konténerekbe, veszélyes hulladékon (például akkumulátor, autógumi) és elektronikus hulladékon kívül, ugyanis ezek begyűjtése nem tartozik a hatáskörünkbe, ezek begyűjtését és tárolását külön törvény szabályozza – magyarázta Maluscsik Róbert.

Maluscsik Róbert (Fotó: Gergely Árpád)

Maluscsik Róbert (Fotó: Gergely Árpád)

A köztisztasági vállalat üzemelteti a város peremén lévő szeméttározót is, ahová a polgárok elszállíthatják a már feleslegessé vált dolgaikat, és az egyéb háztartási hulladékot. A szeméttározó őszi munkaideje a hét minden napján, reggel hattól este hatig tart, de a munkaidő a nappalok hosszúságának változásával változik majd, ugyanis a szemétlerakat területén nincs világítás és biztonsági okok miatt sem engedélyezett sötétben a tározó területén tartózkodni.

A lomtalanítási akció november 9-éig tart (Fotó: Gergely Árpád)

A lomtalanítási akció november 9-éig tart (Fotó: Gergely Árpád)

– Egy autó utánfutó mennyiségű háztartási hulladék átadásáért, ami 750 kilogramm szemétmennyiségnek felel meg, nem kell fizetniük a polgároknak. Egyedüli kitétel, hogy veszélyes hulladékot, különféle olajakat és más gyúlékony anyagokat, valamint elektronikus hulladékot nem vehetünk át. Az úgynevezett tiltólistán szerepelnek még az állati eredetű hulladékok, legyen szó állati tetemekről vagy állatok feldolgozásából visszamaradt hulladékról. Leggyakrabban feleslegessé vált bútorok, kerti hulladék, építkezési törmelék és építkezés során fennmaradt föld kerül hozzánk. A lakosság és a vállalatok is egyen árat fizetnek: az építkezési hulladékért kilogrammonként 0,11 dinárt számolunk fel, a háztartási szemét kilónkénti átvételéért pedig 4,51 dinárt kell fizetni. Az árak magukba foglalják az áfát is. Naponta ötven-száz alkalommal érkezik a szeméttározóba hulladék, amit a polgárok vagy a vállalatok szállítanak el ide. Egyébként a város területén a vállalat szemétbegyűjtő teherautói naponta százhatvantól kétszáz tonna hulladékot gyűjtenek be – mondta Maluscsik Róbert.

A gépesítési és szállítási részleg vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a városi és peremvárosi helyi közösségekben a polgárok megkapták a zöld színű szeméttároló konténereiket, egyedül a kisradanováci helyi közösség mintegy 1800 háztartásába nem jutottak még el a szemetesek. A szemeteskukákat megrendelték, s amint megérkeznek, összeszerelik őket, ezt követően pedig a helyi közösség által értesítik a polgárokat a továbbiakról.