2024. március 29., péntek

A negyedik váratlan vereség

Györe László augusztus 18-a óta, amikor Cordenonsban sérülés miatt feladta a spanyol Roberto Carballes elleni meccset, már a negyedik olyan mérkőzésén kapott ki, amelyet reálisan meg kellett volna nyernie. Genovában Györét a magyar Balázs, Nagyszebenben az osztrák Hampel, Moszkvában a bosnyák Bašić, tegnap pedig Brestben az üzbég születésű francia Gleb Saharov múlta felül.

A zentai teniszező az első játszmában 3:2-ért nyerte el riválisa adogatását, de még egy breakre volt szüksége, hogy a szett is az övé legyen. A másodikat Györe gyöngén nyitotta, 1:5 után ugyan még szépített a francia adogatásán, de fordítani már nem tudott. A döntő szettben Saharov a negyedik játékban szerzett előnyt, amelyet még növelni is tudott.

Fucsovics Márton nagy meglepetésre simán nyert a bázeli 1. fordulóban az amerikai Jared Donaldson ellen, amivel a naprakész ranglistán a legjobbját jelentő 93. helyre lépett, és a 2. fordulóban az öt évvel idősebb argentin Leonardo Mayerrel találkozik.

Nagyszerűen játszott a kínai Szucsouban Miomir Kecmanović, aki ötször nyerte el a japán Hiroki Morija kezdőütését, és a challenger negyeddöntőse lett. A szerbiai tehetség a nyolc között a valamivel magasabban rangsorolt kínai Vu Divel mérkőzik.

A női mestertorna legutóbbi két meccsén Szingapúrban a jelenlegi és három volt világelső lépett pályára, közöttük három olyan is, akik a trónra ugyan felkapaszkodtak, de Grand Slam-tornát még nem nyertek. Nos, éppen az az egyetlen GS-bajnok, a spanyol Garbiñe Muguruza, valamint az aktuális világelső román Simona Halep veszített, legyőzőik, Karolína Plíšková és Caroline Wozniacki pedig már elődöntősnek tekinthetők. Ma a fehér csoport utolsó fordulójában a Ka. Plíšková–Osztapenko és Muguruza–V. Williams mérkőzések következnek.

A gyöngébb eredmények időszaka után váratlanul formába lendült három szerbiai teniszezőnő. Ivana Jorović a franciaországi Piotiers-ban legyőzte a montenegrói Danka Kovinićot, és „marad a térségben”, hisz a horvát Petra Martić következik. A kínai Liucsouban Nina Stojanović a lengyel Urszula Radwańskát győzte le, a negyeddöntőért pedig az első helyen kiemelt japán Nao Hibinóval játszik. Isztambulban az újvidéki Dejana Radanović már negyeddöntős, mivel magabiztosan vezetett, amikor a cseh Petra Krejsová feladásra kényszerült. Dejana az elődöntőért az első kiemelt osztrák Barbara Haasszal játszik. A kis tornákon a magyarok még négy győzelmet arattak, továbbjutott ugyanis Piros Zsombor, Gálfi Dalma, Lukács Vanda és Bondár Anna is.