2024. április 19., péntek

Az ISIS az oroszországi vb-t fenyegeti

Fenyegető üzenetet hozott nyilvánosságra az Iszlám Állam (ISIS) közel-keleti terrorszervezet propagandáért felelős vezetősége. A közzétett képen egy gépfegyveres dzsihadista harcos, valamint egy, a szervezet fekete zászlójára hasonlító bomba látható az oroszországi világbajnokság emblémája mellett, a háttérben egy labdarúgó-stadionnal. Egy másik képen egy hátulról látható ISIS-harcos tűnik fel, amint távolról figyel egy labdarúgó-stadiont, mellette a földön dinamitköteg hever. A kép felirata: Allah oroszországi ellenségeit fenyegeti az iszlám harcosok tüzével.

Ronaldo meg sem állna hétig

A Real Madriddal mindent el tudsz érni” – nyilatkozta lelkesen Cristiano Ronaldo, a Blancók világsztárja, aki a hétfő esti FIFA-gálán életében ötödször vehette át az év legjobb játékosának járó díjat a szervezettől. A portugál klasszis ezt követően több témát is kommentált – elárulta például, hogy kétszeres BL-győztesként és UEFA-szuperkupa-győztesként a csapat soron következő nagy célja a klubvilágbajnokság lesz, valamint arról is szót ejtett, hogy bár Portugália az uralkodó Európa-bajnok, hazája csapatánál erősebb válogatottak is vannak a mezőnyben, Portugália pedig egyáltalán nem számít favoritnak. A kérdésre, hogy mennyi díjat szeretne kapni még a FIFA-tól, Ronaldo nevetve annyit válaszolt, el szeretne jutni hétig, mivel az a kedvenc száma.

Olaszország felháborodott

A második világháborúban meghalt Anne Frank látható a Roma mezében azokon a matricákon, amelyeket a Lazio csapatának köztudomásúlag szélsőséges ultrái helyeztek el a stadion székeire csapatuk Cagliari elleni hazai meccsén. A Lazio szurkolói a római Olimpiai Stadion azon részére (Curva Sud – déli kanyar) helyezték el a képeket, ahol a Roma rajongóinak kemény magja szokott helyet foglalni. Az akciót az olasz sportélet és a politika egyaránt elítélte. A klubok és újságok portáljain egymást követték a szolidaritást kifejező megnyilvánulások, valamint képek, amelyeken Anne Frank különböző olasz csapatok mezében van. Emellett az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) bejelentette, a hétvégi fordulóban minden mérkőzés a lány naplójából vett idézetek felolvasásával kezdődik majd. Claudio Lotito, a Lazio elnöke a római zsinagógába látogatott, ahol koszorút helyezett el a fővárosból deportált áldozatok emlékét őrző táblánál.

Kilenc másodperc elég a piroshoz

Mindössze egyszer ért labdához a Rosario Central csapata a Godoy Cruz vendégeként az argentin kupa mérkőzésén, mielőtt játékosát, Fernando Tobiót kiállították. A középső védő a kezdőrúgást követően a rögtön előrenyomuló hazai csapat csatárát, Santiago Garciát buktatta csúnya, hátulról érkező becsúszással, s a játékvezető gondolkodás nélkül a közvetlen kiállítás mellett döntött, hiszen a támadó ügyesen megelőzte Tobiót, és már egyenesen a kapura törhetett.

A 9 másodperces kiállítás azonban messze van a rekordtól – az angol alsóbb osztályokban szereplő Chippenham csatára, David Pratt mindössze három másodperc alatt követett el közvetlen kiállítást érő szabálytalanságot, az abszolút rekord pedig a Cross Farm Park Celtic csatárához fűződik: Lee Toddnak 2 másodperc is elég volt, hogy leküldjék: igaz, csak a bíró – Todd szerint borzalmasan fülsértő – kezdő sípszavát kommentálta nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel.