2024. április 17., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Jelöltek és önjelöltek

Szélesi Zoltán a megbízott kapitány, az NB I.-ben fej fej mellett a Videoton és a Fradi

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a menesztett Bernd Storck helyére eddigi segítője, Szélesi Zoltán lépett előre, így ő vezetheti a magyar labdarúgó-válogatottat az idei utolsó két mérkőzésen. Ne menjünk abba bele, hogy milyen minőségi változást jelent ez, elég, ha megnézzük az eddigi szövetségi kapitányok névsorát, amelyben Dietz Károly, Sebes Gusztáv, Baróti Lajos, Lakat Károly, Illovszky Rudolf, Mészöly Kálmán vagy Puskás Ferenc után hamarosan ott lesz Szélesi neve is. Jelölt és önjelölt edzőkből persze nincs hiány, mindig lesznek olyan edzők, akik sajtókapcsolataikat felhasználva megszellőztetik saját nevüket. Ami biztos, hogy Giovanni Trapattoni menedzsere hivatalosan is jelezte, hogy a tapasztalt mester érez magában erőt és kihívást, de nem valószínű, hogy egy 78 éves szakemberrel kellene hosszú távon építkezni. Csányi Sándor MLSZ-elnök hétvégi, spliti kiruccanása már megpiszkálta a médiát, hogy biztosan Joan Carillóval, a Videoton korábbi, a Hajduk jelenlegi edzőjével tárgyalna, a Felvidéken pedig talán el is engednék a DAC-nál dolgozó, tavasszal a Honvédot bajnoki aranyhoz segítő Marco Rossit. De a legvalószínűbb verzió szerint Lőw Zsolt vagy Szabics Imre lesz a befutó – hogy milyen konstrukcióban, az a jövő zenéje.

A szurkolók közben lázonganak, de most már nem az utóbbi időszak gyenge szereplése miatt: az MLSZ bejelentette, hogy a november 10-ére meghirdetett luxemburgi meccset egy nappal korábban rendezik. Csak hát a fanatikus drukkerek már repülőjegyet és szállást is foglaltak – az eredeti időpontra.

Ami az NB I.-et illeti, a Videoton megőrizte vezető helyét, miután Budapesten 2:0-ra győzött a Puskás Akadémia ellen. A semleges helyszínre azért volt szükség, mert a fehérvári stadion átépítése miatt jelenleg a Videoton is Felcsúton rendezi a hazai mérkőzéseit. Bár megkockáztatjuk, ha megkérdezték volna a feleket, valószínűleg megállapodtak volna a Pancho Arénában. A meccs a 88. percig 0:0-ra állt, akkor Juhász Roland vezetést szerzett, majd kirohant a kispadok felé, és trágár üvöltéssel ünnepelt. A bulvárért rajongó magyar sajtó azt fejtegette, hogy ez a jelenet Pintér Attilának, az ellenfél edzőjének szólt, Juhász szerint nem. A Puskás Akadémia az első öt fordulóban nyeretlen maradt, aztán négyszer győzött, most ismét nyeretlen, immár négy találkozón. Szombaton a Vasas ellen lehet javítani.

Az angyalföldiek is valami hasonlóra készülnek, múlt szombaton ugyanis pályaválasztóként kikaptak az újonc, élvonalbeli története során első idegenbeli győzelmét ünneplő Balmazújvárostól. „Csalódott vagyok a mérkőzés miatt. Itt volt a lehetőségünk arra, hogy a mögöttünk álló csapatoktól ellépjünk. Csak előrefelé gondolkodtunk, és hiányzott a szív és szenvedély, ami szükséges az ilyen mérkőzésekhez. Házon belül mélyebben elemezni fogjuk a történteket” – nyilatkozta Michael Oenning, a Vasas edzője.

A Fradi 1:0-ra verte az Újpestet Böde Dániel 82. percben szerzett góljával, és immáron hét mérkőzés óta veretlen az ősi rivális ellen. 2017-ben négyszer játszott egymás ellen a két csapat, egy döntetlen mellett háromszor a zöld-fehérek nyertek. A folytatás Mezőkövesden jöhet, míg az Újpest a Videotont fogadja majd.

Apropó, Mezőkövesd! A csapat az edzőváltás után pontot szerzett Pakson, ahol a hazaiak hat forduló óta veretlenek. A sereghajtó szerdán, lapzártánk után a másodosztályú Gyirmót otthonában szerepelt magyarkupa-mérkőzésen, és Kuttor Attila azért is győzelmet várt, hogy az lendületet adjon a hétvégére. „Szombaton szeretnénk telt ház előtt egy nagyon jó hangulatú meccset játszani a Fradival” – mondta.

A Debrecen nyolc forduló óta veretlen, ezúttal a Haladással játszott 1:1-es döntetlent. Herczeg András a 163. élvonalbeli bajnoki mérkőzésen vezette a DVSC-t, ezzel klubrekorder lett. Következhet a Paks elleni mérkőzés, a Haladás a Diósgyőrt fogadja, míg a bajnok Honvéd Balmazújvárosban vendégeskedik.

A 14. forduló programja

Október 28., szombat: Balmazújváros–Honvéd (15 óra), Újpest–Videoton (15.30), Mezőkövesd–Ferencváros (15.30), Debrecen–Paks (15.30), Haladás–Diósgyőr (15.30), Puskás Akadémia–Vasas (17.45).