2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS

Erős mezőny a Balkán-bajnokságokon

A közelgő eseményekről Zörgő László zentai vezetőedző nyilatkozott

Október 27. és 29. között a törökországi Bursában rendezik meg a junior-, november 3. és 5. között a szlovéniai Muraszombaton pedig a pionír- és a kadét-Balkán-bajnokságot birkózásban. Az ifitorna esetében a Szerbiai Birkózószövetség már meghatározta a fellépők névsorát, a fiatalabb korosztályok listáját pedig ma-holnap jelenteti meg. Az biztos, hogy a pionírok egyik edzője a zentai Zörgő László lesz, aki erről, a bajnokság eddigi menetéről és a szombaton esedékes Nikola Vukov-emléktoráról nyilatkozott.

– A Szerbiai Birkózószövetség még előbb jelezte, hogy nem lesz pénze a korosztályos Balkán-bajnokságokon való indulásra, a fellépés terheit a klubokra hárította. Tudjuk azonban, hogy a klubjaink hogyan állnak anyagilag, így a Vajdasági Birkózószövetség sietett a fiatalok segítségére, Újvidék finanszírozza majd az indulást a tartományi versenyzőknek. A pionír korosztályt Nedić kollégámmal együtt irányítjuk, a serdülőket pedig Karadžić. Egyes súlycsoportokban akár két versenyzőnk is lesz, vannak viszont olyan kategóriák is, ahol nem indítunk birkózót. Racionálisak próbálunk lenni, olyan versenyzőket próbálunk indítani, akiknek némi esélyük is mutatkozik a jó eredményre. Ilyen például a Bursában fellépő Nagy Szebasztián is, akinek a szerepléséhez nagy reményeket fűzünk.

Magyarkanizsán, a Csaba Ferenc-emlékverseny keretében voltak a kontrollmeccsek. Ott mit tapasztaltál?

– Azokban a súlycsoportokban tartottak kontrollmeccseket, amelyekben nem volt egyértelmű, kik is indulnának. A gyerekek nőnek, változik a súlycsoportjuk is. A mi esetünkben két súlycsoportról volt szó, mert a többiben megvan a standard válogatott, így Zentának is lesz három, de az is megtörténhet, hogy négy indulója. Ágoston 58 kg-ban biztos résztvevő, 42 kg-ban viszont Göblös és Zónai közül csak az egyik jut ki a szlovénokhoz. Velük Velez Petra utazik még, és valószínűleg Mario Vuković, aki a Hercules tagja, de Zentán edz. Ő meglepetést okozott Kanizsán, mert a nála nehezebb versenyzőket is megverte. A kadétoknál Surányi Martin messzemenően a legjobb a súlycsoportjában, így ő is biztos résztvevő.

Milyennek ígérkezik a mezőny?

– Az elejében olyan hírek érkeztek, hogy kevés a jelentkező, de azóta már a törökök és a bolgárok is 50-50 gyereket neveztek, így kemény versenyre számíthatunk.

Javában zajlik a bajnokság. Az eddig fordulókból milyen tanulságokat vontál le?

– Érdekes ez a mi bajnokságunk. Igaz, hogy kikaptunk a Novi Sadtól, de meg is verhettük volna őket, ha teljes a csapat. A Partizan ellen szintén győzhettünk volna, ami azért nagy dolog, mert a belgrádiak szinte biztos résztvevői a rájátszásnak. Remélem, hogy a hazai meccsekre már teljes lesz a zentai gárda. Még a rájátszást jelentő 4. hely sem elképzelhetetlen, de kérdés, mennyire érdemes még arra is pénzt költeni, hiszen tudjuk, hogy a bajnoki cím sorsa ismét a Spartacus és a Proleter párharcában dől el.

Szombaton tartjátok meg a 27. Nikola Vukov-emlékversenyt. Magyarkanizsán rekordszámú fellépőt jegyeztek, színvonalas torna volt, de talán egy kicsit hosszúra sikeredett. Ti mennyi résztvevőt vártok?

– Az ideális számunkra a 150 és 200 versenyző közötti létszám. Pillanatnyilag úgy áll, hogy nagyjából 200 birkózópalánta érkezik a tornára. Ez a verseny egyben a 3. vajdasági kupa a kadétoknak és az U15-ös korosztálynak. Ez néhány plusz súlycsoportot jelent, de nem változtat jelentősen a torna lebonyolításán. A verseny két szőnyegen zajlik majd, s mi szokásosan elküldtük a meghívókat a magyarországi, ukrán, horvát, szlovén, cseh, szlovák és boszniai csapatoknak, amelyek közül több már vissza is jelzett. Magyarországról a dorogiak jönnek a legtöbben, ők 19 versenyzőt neveztek be. Az emlékverseny egyébként 10 órakor kezdődik.