2024. április 19., péntek
SAKK – CSAPAT-EB

A magyarok dobogós helyre pályáznak

Október 28. és november 6. között a görögországi Kréta szigetén, Herszonisszoszban rendezik meg a férfi és női csapat-Európa-bajnokságot. A férfiak mezőnyében 39 ország válogatottja, a nőknél 32 nevezett be. A magyar válogatott 2683-as átlagpontszámmal a 7. kiemelt, a Lékó Péter, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Berkes Ferenc, Erdős Viktor összetételű csapat joggal pályázik dobogós helyre.

Szerbia válogatottja 2609-es átlagpontszámmal csak a 17. helyet foglalja el, Branko Tadić szövetségi kapitány a Márkus Róbert, Ivan Ivanišević, Miloš Perunović, Aleksandar Inđić, Nikola Sedlak összeállítással vág neki a tornának.

A szerb válogatott a minél jobb eredmény érdekében október 14–20. között edzőtábort szervezett, melyet a szövetségi kapitány mellett a Hollandiában élő Ivan Sokolov nagymester, elismert edző vezetett. A nők Újvidéken készültek október 18. és 24. között Branko Damljanović kapitány vezetésével.

A férfiak első táblása várhatóan ismét a topolyai Márkus Róbert nagymester lesz, habár az utóbbi időben 29 pontot vesztett, 2644-es értékszámával még mindig messze a legjobb az országban, hiszen az utána következő Perunovićnak 2608 pontja van. Márkust röviden kérdeztük az esélyekről.

• Az utóbbi két hónapban sokat versenyeztél, volt-e külön időd készülni az Eb-re?

– Nem volt időm külön készülni az Eb-re.

• Melyek az esélyes csapatok a dobogóra?

– Az orosz, az ukrán és az örmény csapatot várom a dobogóra.

• Milyen eredményt vársz el magadtól és a csapattól?

– Rossz formában játszottam az utóbbi pár hónapban, de rajtam kívül sajnos Ivanišević is rossz periódusban van, így a csapat számára nagy siker lenne bejutni az első 10-be.