2024. április 19., péntek

„Menekültként” érkezett a gyilkossággal vádolt pakisztáni férfi

Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal szerdán azt közölte, elfogtak Magyarországon egy hetvenszeres gyilkosságért körözött pakisztáni állampolgárt a magyar hatóságok osztrák kollégáik közreműködésével. A pakisztáni rendőrség körözési listájának élén szereplő 35 éves férfi „pakisztáni mészáros” néven ismert. Osztrák nyomozók informátorokra támaszkodva kiderítették, hogy a szóban forgó személy embercsempészek segítségével Ausztriába akart jutni.

Az osztrák hatóságok a BK Embercsempészet és Kereskedelem Hivatalának szakértőivel értesítették magyar kollégáikat – írta a 888.hu. „Nagyon gyorsan kellett intézkedni” – hangsúlyozta Vincenz Kriegs-Au, a BK szóvivője szerdán. A közölt információk alapján a magyar hatóságok a Baranya megyei Bólynál lévő erdőségben, a horvát–szerb–magyar hármas határ mentén fogtak el 42 illegális bevándorlót, s köztük rejtőzött a nemzetközi elfogatóparancs alapján körözött, gyilkossággal gyanúsított pakisztáni férfi is – tette hozzá Kriegs-Au.

A Fővárosi Törvényszék tegnap közölte, hogy ideiglenes kiadatási letartóztatásba került az a pakisztáni férfi, akit emberölés miatt az egész világon köröztek. Nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy a „pakisztáni mészárosként” ismertté vált ember lehet-e az elfogott személy.

A közlemény szerint a pakisztáni társbíróság azért rendelte el Z. A. nemzetközi körözését, mert még 2015. június 22-én Pakisztánban társaival együtt egy korábbi peres ügy miatt megölt egy embert. Emlékeztettek, hogy a pakisztáni férfit Magyarországon, Baranya megyében fogták el.

A férfi a meghallgatáson nem vitatta, hogy a pakisztáni társbíróság őt körözi, tagadta azonban a cselekményt és azzal védekezett, hogy az elkövetés idején Görögországban tartózkodott, ahol úgynevezett fehér kártyás volt, ami azt jelenti, hogy menedékjogi státuszt kapott.

Ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék az eljárás során a kiadatás feltételeit és nem azt az ügyet vizsgálta, amely miatt a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátották. Ez azt jelenti, hogy a törvényszék nem a bűncselekményről, hanem arról hozott határozatot, hogy a kiadatás feltételei fennállnak-e.

Z. A. nem járult hozzá az úgynevezett egyszerűsített kiadatásához, ezért a törvényszék a specialitás szabályait alkalmazta. Ez azt jelenti, hogy Z. A-val szemben hazájában más eljárás nem indítható és csak amiatt a cselekmény miatt ítélhető el, amely miatt a körözését elrendelték.