2024. április 19., péntek

Többszörös kisebbségi létben

Ma az Európa Kollégiumban tanácskozás Hozzáférhető kommunikációs formák címmel

A kisebbségben élő nemzeti közösségek médiaházai, helyzetükből eredően, megfelelő érzékenységgel és kellő hozzáértéssel rendelkeznek ahhoz, hogy más kisebbségi csoportok helyzetével is foglalkozni tudjanak. Éppen ezért lesz az egyik mai újvidéki szaktanácskozás témája két kisebbségi csoport helyzetének elemzése, az együttműködés lehetőségének a megteremtése.

A kisebbségi nemzeti közösségek társadalmunk húsz százalékát jelentik. A fogyatékosságnak valamilyen formájával élő személyek ennek a tíz százalékát teszik ki. Ha valaki egyszerre tagja a mindkét értelemben vett kisebbségi csoportnak, meglehetősen összetett, nehéz élethelyzettel kell megküzdenie, mellyel mindenkinek, a többségi nemzet tagjainak és a nem fogyatékossággal élő kisebbségieknek is tisztában kell lenniük. Az ilyen egyének számára hatványozott jelentőséggel bír a kommunikáció, a tájékoztatás elérhetősége és megfelelősége. Ebben tudnak segítségükre sietni a téma iránt fogékonyabbnak számító kisebbségi sajtóorgánumok.

Ma Újvidéken 10 órai kezdettel, a Heror Media Pont szervezésében, a városi önkormányzat támogatásával és a kisebbségi médiaházak, köztük a Magyar Szó együttműködésével, az Európa Kollégiumban rendeznek tanácskozást a témáról Hozzáférhető kommunikációs formák címmel. Minden érdeklődő jelenlétére számítanak.