2024. április 23., kedd

Erkölcs, jog, igazságosság? – Nyugodjék békében

Tiltakozó megmozdulást tartottak Belgrádban a nyugdíjas-szakszervezetek

Tiltakozó megmozdulást tartott ma a fővárosban a Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesülete (USPS) és a Szerbiai Nyugdíjas Katonai Személyek Szakszervezete (USPVLS). Mint a résztvevők fogalmaztak, azok ellen az „erkölcstelen és alkotmányellenes” törvények ellen emelték fel szavukat, melyek a tönk szélére juttatták a legidősebbeket. A szakszervezeti tagság Szerbia Képviselőházánál gyülekezett, majd az Alkotmánybíróság székházához, valamint a Szerbiai Rádió és Televízió épületéhez vonultak.

Mihajlo Radović, az USPS elnöke újságíróknak elmondta, hogy kiosztották a feladatokat: a parlamenttől azt követelik, hogy nyilvánítsa semmissé azokat a szégyenteljes törvényeket, melyek alapján csökkentették a nyugdíjakat, az Alkotmánybíróságtól pedig azt, hogy foglaljon állást a nyugdíjasok követelései ügyében, vizsgálja meg a kérdéses jogszabályok alkotmányosságát, és ne akadályozza a szakszervezeteket abban, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak.

Az RTS-től azt kérik, hogy hitelesen tájékoztasson.

A két érdekvédelmi tömörülés kezdeményezi, hogy a nyugdíjasok egyenként kérjék az ellátmány összegéről szóló határozatot a Nyugdíjbiztosítási Alaptól, hogy azután a Közigazgatási Bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak annak megállapítása végett, hogy kinek mennyivel tartozik az állam.

Radović azt mondta, hogy a belgrádi megmozdulással valójában az erkölcsre és az igazságosságra emlékeztek, amely Szerbiában kihalt.