2024. április 25., csütörtök

Szociális-gazdasági tanácsok alakulnak a helyi önkormányzatokban is

A háromoldalú szociális tárgyalásoknak a helyi önkormányzatok szintjén való továbbfejlesztése volt a témája a Tartományi Szociális-Gazdasági Tanács tegnapi ülésének. Úgy döntöttek, hogy december elején éves konferenciát tartanak a gazdaságfejlesztési lehetőségekről, különös tekintettel a szociális párbeszéd előbbre vitelére.

– A tartományi kormány tevékenyen bekapcsolódik a Tartományi Szociális-Gazdasági Tanács munkájába azzal a céllal, hogy kidolgozzuk a munkaadók és a szakszervezetek közötti párbeszéd mechanizmusait. A kormány támogatja azt is, hogy a helyi önkormányzatokban is alakuljanak szociális-gazdasági tanácsok, mert fontos, hogy dialógus útján találjuk meg a középutat a munkaadók állandó követelései és törekvései között, ti. hogy növekedjen a termelékenység és a nyereség, valamint a foglalkoztatottak elvárásai között, melyek a munkatörvény alapján való jogérvényesítésre vonatkoznak – közölte Igor Mirović tartományi kormányfő a Tartományi Szociális-Gazdasági Tanács ülése előtt.

A kormányfő kiemelte, hogy Vajdaság idei gazdasági mutatói jobbak a tavalyiaknál, de még jobbak is lehetnének, ezért fontos a munkáltatók és a szakszervezetek dialógusa. A tartományi kormány minél jobb feltételek megteremtésével igyekszik ösztönözni a hazai és a külföldi beruházókat. Ezt szolgálja a 11 új ipari övezet előkészítése, valamint a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség pályázatai révén való számos támogatási forma – olvasható a tartományi kormány sajtóközleményében.