2024. április 25., csütörtök

1956 gyermekszemmel

Balogh István új könyvének bemutatója Zentán

Balogh István zentai születésű író legújabb, Tízévesek című kötete sajátos módon, a gyermekek szemszögéből láttatja az 1956-os forradalom eseményeit. Hétfőn este a Zentai Alkotóházban megrendezett könyvbemutatón a szerzővel Vázsonyi Csilla néprajzkutató beszélgetett.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A könyv két hosszabb lélegzetű, kisregénynek is nevezhető novellában csak homályosan tárja elénk a valós történelmi eseményeket, illetve személyeket, mindössze úgy, ahogyan a gyerekek láthatták a Budapest utcáin történteket. Az egyik novella a szerző „élményeit” eleveníti föl, ugyanis 1955-ben szüleivel Magyarkanizsára költözött, s egy iskolában, illetve egy osztályban tanult a menekülttáborban lévő gyermekekkel, akik ugyan nem léphették át a tábor kapuját, de a magyarkanizsai gyerekek bemehettek hozzájuk. A menekültek gyermekei meséltek nekik arról, hogy miképpen élték meg az eseményeket, ahogyan a kanizsai gyerekek közül is volt egy, aki az 1956-os forradalom alatt Budapesten tartózkodott a nagymamájánál.

A másik történetet egyik barátja mesélte el, akinek a szülei éppen az akkori Jugoszlávia budapesti nagykövetségének az épületét rendezték, s lényegében ők is a nagykövetségen éltek az 56-os történések ideje alatt.

A szerző elmondta: arról a mai napig kevesen beszélnek, hogy mi is történt bent a nagykövetségen.

– Én nem arról akartam írni, hogy a felnőttek, illetve a benn lévő politikusok mit éltek át, mert a bemenekültekkel együtt tizennyolc gyerek is benn tartózkodott – mesélte a szerző, s hozzáfűzte, hogy szüleikkel ellentétben ezek a gyerekek ki mertek járni az épületből, ezért a második novellában azt írta meg, hogy a barátja miképpen élte meg a történéseket.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, az Irodalmi Rádió és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös kiadványát Bodrogi Éva magyarországi keramikus- és grafikusművész illusztrálta. Alkotásait a könyvbemutató közönsége is megtekinthette.