2024. április 19., péntek

Családi kör másképben

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az 500. éves Arany-jubileum kapcsán a nyári Szép szó táborban elkészítette a Családi kör másképben című versfeldolgozást.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

A fiatal szavalókat Molnár Krekity Olga, Radnóti-díjas versfelkészítő és szavaló készítette fel, és ő rendezte az előadást. A darab tájolása most hétvégén kezdődött, elsőként Bácsfeketehegyen, a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozó gálaműsorán mutatták be, majd Kishegyesen a helyi közösség tetőterében. A Családi kör másképben valójában egy humoros darab, mondta el lapunknak Molnár Krekity Olga.

– Azért adtuk azt az alcímet, hogy másképben, mert ez egy hangzási játék. Azt szeretnénk bemutatni, hogy a fellépők hogyan látják a saját családjukat, hogyan élik meg a saját családi körüket, illetve a világban mit tapasztaltak a családról. Ezt kivetítik spontán játékokban, beszólásokban, de természetesen a végén elhangzik Arany költeménye is, a Családi kör. Egy osztályban kezdődik a jelenet és ott is fejeződik be. A gyerekek nem akarják megtanulni a Családi kört, mert az hosszú és unalmas, ez az alapszituáció, amibe a gyerekek beviszik a saját élményeiket – mondta el Molnár Krekity, majd arról is szólt, hogy az előadásban két Családi kör- paródiát is feldolgoztak, a Modern családi kört és a Fizikus családi kört. Az előadást főként az iskolásoknak szánták.

– A Családi kör másképben a 7-8. osztályosokat és a középiskolásokat célozza meg, azt a korosztályt, amelyet az előadók is képviselnek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a felnőtt közönség nem élvezheti a darabot. A képek, amelyek másképpen villantják meg a család arcát, azok végsőképpen a szülőknek szólnak – fogalmazott a rendező.

Az előadást az idén még be fogják mutatni Kunszentmiklóson, Szegeden és Sopronban, a jövő évben pedig további bemutatók is várhatók.