2024. március 28., csütörtök
FIFA-GÁLA

Ismét Ronaldo a legjobb

Két világbajnok, a brazil Ronaldo és az argentin legenda, Diego Maradona, valamint Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke adta át Cristiano Ronaldónak, a Real Madrid és a portugál válogatott csatárklasszisának a FIFA Év Játékosa díjat. A szavazáson a szervezethez tartozó szövetségi kapitányok, csapatkapitányok, újságírók és szurkolók vehettek részt.

Szelfiznek a díjazottak (Fotó: Beta/AP)

Szelfiznek a díjazottak (Fotó: Beta/AP)

A portugál, aki ötödik alkalommal lett a legjobb játékos a FIFA szerint, idén Bajnokok Ligája-címvédésig vezette a Real Madridot, hazája válogatottjával pedig egyenes ágon kijutott a jövő évi oroszországi világbajnokságra. Ronaldo a szavazatok 43,16 százalékát zsebelte be, ezzel fölényesen utasította maga mögé az argentin Lionel Messit (19,25%), míg a harmadik helyre a nyáron a Barcelonától a PSG-hez igazoló Neymar futott be 6,97%-kal.

Olivier Giroud, az Arsenal francia támadója kapta a kilencedik alkalommal kiosztott Puskás-díjat, amelyet az idény legszebb góljáért ítélnek oda. Giroud a 2017 januárjában rendezett, Crystal Palace elleni bajnokin szerzett parádés gólt, amikor egy kontra végén gyönyörű sarkazással vágta a labdát kapura, s a játékszer a felső lécről pattant a hálóba. A francia többek között a horvát Mario Mandžukićot, a szerb Nemanja Matićot és a ghánai Kevin-Prince Boatenget előzte meg.

Az Év Férfi Edzője díjat a királyi gárdával BL-címvédést produkáló francia Zinédine Zidane vehette át, míg a nőknél a holland Lieke Martens lett a legjobb játékos, Sarina Wiegman (holland válogatott) pedig a legjobb tréner. Az újonnan alapított Év Kapusa címet a Juventus veteránja, Gianluigi Buffon érdemelte ki, a Fair Play díjat a cseh bajnokságban szereplő Brno játékosa, a togói Francis Koné kapta, míg a FIFA Szurkolói Díj a skót Celtic rajongótáboráé lett.