2024. április 16., kedd

Nyugdíjasok ezrei tüntettek jobb életkörülményekért a boszniai fővárosban

Boszniai nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán Szarajevó utcáira, hogy a nyugdíjemelésért és a jobb szociális és egészségügyi ellátásért tüntessenek.

Bosznia-Hecegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban mintegy 410 ezer nyugdíjas él, közel kétharmaduk havonta 326 boszniai konvertibilis márkányi (51 445 forintnyi) alapnyugdíjból kénytelen havonta megélni, miközben az átlagnyugdíj 370 konvertibilis márka (58 390 forint). Az átlagfizetés 870 konvertibilis márka (137 290 forint).
A boszniai fővárosban szerdán tüntető nyugdíjasok 10 százalékos nyugdíjemelést követeltek, amire utoljára 2014-ben volt példa. A tiltakozók közül többen transzparensekkel vonultak az utcára, rajtuk az "Állítsák meg a rablást", "Adják vissza a méltóságunkat" és hasonló feliratokkal.
"A nyugdíjak alacsonyak, a gyógyszerek drágák és még az áramért, a vízért és a telefonért is fizetnünk kell" - mondta az egyik tüntető nyugdíjas, Alosman Halic, aki az északkelet-boszniai Lukavacból érkezett Szarajevóba. Halic 45 év munkaviszony után havonta 326 márkányi nyugdíjat kap. "Miután kifizetjük a számláinkat, semmi sem marad nekünk" - mondta a férfi felesége, Isura, aki hozzátette, hogy gyermekeik segítsége nélkül képtelenek lennének megélni.
A Bosznia-hercegovinai Föderáció kormánya kedden új törvénytervezetet fogadott el, amely bizonyos kategóriákban 10 százalékos nyugdíjemelést irányoz elő. A tervezet jelenleg a régió parlamentjének jóváhagyására vár.
A helyzet Bosznia-Hercegovina másik autonóm országrészében, a Szerb Köztársaságban is súlyos, ahol az alkalmazottak száma csaknem megegyezik a nyugdíjasokéval. E régió kormánya októberben döntött arról, hogy 360 márkára (56 810 ezer forint) emeli az alapnyugdíj összegét.