2024. április 25., csütörtök

Közösek az érdekek és a törekvések

Az idei szerb–magyar árucsere-forgalom értéke megközelítheti a 2,5 millió eurót

– Október 23-a minket, magyarokat és barátainkat, a terror és az elnyomás elleni küzdelemre és a szabadság szeretetére emlékeztet – emelte ki alkalmi beszédében Pintér Attila belgrádi magyar nagykövet megemlékezve az '56-os szabadságharcra a belgrádi Jugoslavija Szállodában tartott kedd esti fogadáson.

Pintér Attila: Magyarország és Szerbia kapcsolatai még soha nem voltak ennyire kiegyensúlyozottak (Ótos András felvétele)

Pintér Attila: Magyarország és Szerbia kapcsolatai még soha nem voltak ennyire kiegyensúlyozottak (Ótos András felvétele)

A nagykövet hangsúlyozta, október 23-a az összetartozás, a szolidaritás, a bátorság és az öntudat jelképe. Mint mondta, a történelemben talán nincs még egy nap, amely ilyen határozottan rámutat egy nép szabadságvágyára. Magyarország és Szerbia kapcsolatai „még soha nem voltak ennyire kiegyensúlyozottak. Ehhez sokban hozzájárul a Szerbiában élő magyar és a Magyarországon élő szerb kisebbség. Közösek az érdekek és a törekvések” – értékelte Pintér.

– Érdekünk, hogy Szerbia minél hamarabb lezárja a tárgyalásokat és az EU teljes jogú tagja legyen. Ehhez készek vagyunk minden létező segítséget megadni. Magyarország, ahogy azt több alkalommal is tette, mindig elsőként fog Brüsszelben kiállni és felszólalni Szerbia EU-csatlakozása mellett – emelte ki.

A jó politikai viszony kihatott arra is, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi kapcsolatai is jelentős mértékben fejlődjenek, így 2017 első hét hónapjának árucsere-forgalma arra mutat rá, hogy újabb rekordokra számíthatnak, hiszen a magyar export 19 százalékkal, a szerb kivitel pedig 62 százalékkal bővült. Az árucsere-forgalom értéke az év végéig várhatóan megközelítheti a 2,5 milliárd eurót.

A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok azonban nem képzelhetők el az országok közötti infrastruktúra nélkül – mondta. Így a november végi budapesti Kína–Közép-Európa-csúccsal párhuzamosan megkezdődik a Belgrád–Budapest vasútvonal felújítása is. A Magyar–Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság legutóbbi ülésén a két társelnök megállapodott arról is, hogy 2018 első negyedében megnyitják a Bácsszentgyörgy–Haraszti (Rastina), az év végéig pedig a Kübekháza–Rábé határátkelőt.

– Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy megkezdődhetett a Szeged–Szabadka–Bácsalmás–Baja vasútvonal rekonstrukciója is, amelyhez, mint a Kübeháza–Rábé határátkelőhöz is, EU-források biztosítanak támogatást – hangsúlyozta a nagykövet.