2024. április 24., szerda

Múzeumigazgató csuklóján kattant a bilincs

Mirjana Menković vezényletével 14 millió dinárral rövidíthették meg a belgrádi intézményt

A belgrádi rendőrség, együttműködve a szervezett bűnözés ellenes ügyészséggel, letartóztatta Mirjana Menkovićot, a belgrádi Néprajzi Múzeum igazgatóját. Az intézmény vezetőjét hivatali visszaéléssel és közbeszerzéssel kapcsolatos visszaéléssel gyanúsítják.

Ugyanennek a rendőrségi akciónak a keretében letartóztatták Ž.M.-t, a Home art vállalat felelős személyét, R.D.-t, a Gaudeamus Ifjúsági Szövetkezet felelős személyét, P.M.-t, a New Ray kommunikációs ügynökség felelős személyét és I.Š.-t, a Sebastian MBI ügyviteli ügynökség felelős személyét.

A gyanú szerint a szóban forgó „bűnbanda” legalább 14 millió dinárral rövidítette meg a Néprajzi Múzeumot. A nyomozás eddigi eredménye szerint 2014 augusztusától a Néprajzi Múzeum igazgatója több alkalommal is arra utasította az intézmény könyvelői részlegét, hogy utaljanak át pénzeket az említett vállalatok számlájára, noha azok semmiféle alapon nem működtek együtt a múzeummal. A vállalatok állítólag fiktív számlákat állítottak ki, ezek alapján utalták át a pénzeket. A nyomozás szerint az átutalt összegeket a vállalatok illetékesei felvették számlájukról, majd a készpénzt a Néprajzi Múzeum könyvelői részlegén adták át, miután levonták részesedésüket. A Home Art állítólag 777 958 dinár jogtalan haszonra, a Gaudeamus 956 887 dinár haszonra, a New Ray 185 822 dinárra, a Sebastian MBI pedig 52 970 dinár jogtalan haszonra tett szert.

Mirjana Menković neve először akkor került a sajtó hasábjaira, amikor kiderült, hogy fia esküvőjének alkalmából a múzeumban szervezte meg a fotózást. A közfelháborodást követően értetlenségének adott hangot, mint kifejtette, bármelyik fiatal pár fényképezkedhet a múzeumban. Arról nem szólnak a hírek, hogy ezt hány ifjú pár kezdeményezte, vagy tehette meg.