2024. április 19., péntek

Kis emberek zombori találkozója

Holnap van a törpetudatosság napja (Dwarfism Awareness Day), amit a zombori székhelyű Törpe Termetű Emberek Szerbiai Mozgalma az elmúlt szombaton ünnepelt meg. Az eseményre tucatnyi alacsony növésű személy érkezett Szerbiából.

A zombori Milan Grahovac közismert a városban televíziós szerepléseiről és a törpe termetűek sportrendezvényein szerzett eredményeiről. Évek óta harcol a „kis emberek” jogaiért és jobb életminőségéért, és ő kezdeményezte 2009-ben a Törpe Termetű Emberek Szerbiai Mozgalmának megalakítását, ma pedig ennek a mozgalomnak az elnöke.
– Más országokban is léteznek hasonló egyesületek, az USA-ban például már a múlt század ötvenes éveitől kezdve. Mozgalmunk olyan személyeket fog egybe, akiknek magassága, férfiak esetében, nem haladja meg a 140 centimétert, amit csontfejlődési rendellenesség okozott. Ez egy állandó állapot, aminek kétszáznál is több formája van. Mozgalmunk mintegy 30 tagot számlál, Szerbiában pedig 300 körüli a törpe termetűek száma. Azok nem tartoznak hozzánk, akiknek alacsony növéséért hormonzavar felelős, nekik van saját egyesületük, és adott terápiás módszerekkel kigyógyíthatók – magyarázta el Grahovac. – Szerbiában nincsen külön támogatás és szociális ellátás a törpe növésűek számára. A ma itt egybegyűltek például nem jogosultak ápolási támogatásra, noha egyedül nehezen látják el magukat. Szinte kivétel nélkül munkanélküliek, pedig egyetemi végzettséget szereztek, és legtöbbjük az előítéletek áldozata – tette hozzá Grahovac, az egyesület elnöke.
A törpetudatosság napja alkalmából fotókiállítás nyílott az InterNation szálló előcsarnokában, szerzője Jelena Zlatar, a trebinjei Képzőművészeti Akadémia végzős hallgatója.
– Az alacsony termetű emberek mindennapi gondjaira igyekeztünk rámutatni ezzel a kiállítással. Magát a tárlatot is a törpe növésűek igényeihez és lehetőségeihez igazítottuk, hogy ezáltal is világos és nyomatékos üzenetet küldjünk az átlagos növésű embereknek. Az apró emberek mindennapjait ábrázoló fotográfiákon a perspektívára és a méretarányokra helyeztem a hangsúlyt. Örülök, hogy részt vehettem e rendezvény szervezésében, mert úgy érzem, hozzájárultam az alacsony emberek problémáinak közvetítéséhez a normális termetűek felé – nyilatkozta az egyébként átlagos magasságú Jelena Zlatar.