2024. március 29., péntek

„Egy nép kiáltott”

1956 emlékezete a zentai Művelődési Házban

A zentai önkormányzat és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ támogatásával és szervezésében vasárnap este a zentai Művelődési Házban ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának emlékére „Egy nép kiáltott” címmel.

Az ünnepi műsor előadói (Szögi Csaba felvétele)

Az ünnepi műsor előadói (Szögi Csaba felvétele)

Az est szónoka, Ceglédi Rudolf polgármester köszöntőjében elmondta, október 23-ának többnek kell lennie egy fejezetnél a történelemkönyvben vagy egy piros betűs ünnepnél a naptárban, hiszen történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozik, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett föl a közös ügy, a független magyar haza létrehozásának érdekében. Azon pillanat hősei felismerték az összefogás erejét, és boldogsággal töltötte el őket, hogy végre nyilvánosan kimondhatták az igazságot. Számukra a mánál fontosabb lett a holnap; a forradalmárok Magyarország jövőjéért harcoltak, és nem a saját biztonságuk, jólétük lebegett szemük előtt, hanem az eljövendő generációk boldogabb jövője. Így válhattak az egész világ szemében hősökké. Egy térdre kényszerített, kifosztott, becsapott nép kiáltott fel ’56 októberében, és hívta fel a figyelmet a nyomorra, a félelemre, a hazugságra, a bizonytalanságra, a szellemi és gazdasági kizsákmányolásra. Egy idegen hatalom tankjai eltaposták akkor a nép reményeit, mégis győzelmet ünnepelünk: a bátorság diadalát.

Ceglédi beszédében megemlékezett még dr. Rajki Mártonról, a szabadságharc zentai származású áldozatáról, kinek emléktábláját tavaly, a forradalom hatvanadik évfordulóján leplezték le a zentai városháza oszlopcsarnokában, s mely alatt vasárnap elhelyezték a kegyelet koszorúit. – Az emlékezés kötelesség, az örökösök felelőssége – összegezte gondolatait Ceglédi, majd hozzátette, október 23. üzenete, hogy erőt kell meríteni a mindennapok nehézségeinek leküzdésére városunk és nemzetünk felemelésének érdekében.

Az ünnepi műsorban közreműködött Krnács Erika előadóművész, Zsoldos Ervin verséneklő, valamint Verebes Judit és Lőrinc Tímea színművészek, akik pazar módon felépített és előadott, tematikus verses-zenés összeállításukkal méltó módon emlékeztek – és emlékeztettek bennünket – ’56 véres, ám dicső napjaira.