2024. március 29., péntek

Csontvázból kulturális főváros

Újvidéken tegnap ünnepélyes programmal emlékeztek meg október 23-áról, a város felszabadulásának napjáról.

Dušan Vlaović, a Dnevnik Vojvodina Press vezérigazgatója átveszi az Október Díjat a polgármestertől és Zdravko Jelušićtól, a városi képviselő-testület elnökétől (Dávid Csilla felvétele)

Dušan Vlaović, a Dnevnik Vojvodina Press vezérigazgatója átveszi az Október Díjat a polgármestertől és Zdravko Jelušićtól, a városi képviselő-testület elnökétől (Dávid Csilla felvétele)

A városházán megtartott fogadás keretében Miloš Vučević polgármester átnyújtotta a város Októberi Díját és Novemberi Oklevelét az idei kitüntetetteknek. Az előbbit a Matica srpska Képtára, valamint a Dnevnik napilap érdemelte ki, míg az oklevéllel az Újvidék Egészségház intézményét és Goran Bajšanski bokszbajnokot tüntették ki. Miloš Vučević ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy október 23-án a szabadságot ünnepeljük, és hogy azokra emlékezünk, akik ezért a szabadságért az életükkel fizettek. Köszönetet mondott a díjazottaknak azért, amiért munkásságuknak köszönhetően Újvidék növelhette tekintélyét. – Ma azokra gondolunk, akik 73 évvel ezelőtt életüket önfeláldozóan beépítették városunk szabadságának alapkövébe, a legkevesebb, amit tehetünk, az az, hogy örökké emlékezni fogunk rájuk. 1944. október 23-án felszabadultunk a fasizmus alól, amely a három és fél év megszállás alatt Újvidéket teljesen lerombolt várossá változtatta, 20 ezer lakossal szegényítette. Tönkretette és kifosztotta iparunkat, városunk csontvázzá lett, de túlélte a legfélelmetesebb bűntetteket és gyilkolásokat. Mindez egy ideológia, a nemzeti felsőbbrendűség nevében történt.

Zdravko Jelušić, a városi képviselő-testület elnöke, Tijana Palkovljević Bugarski és Miloš Vučević (Dávid Csilla felvétele)

Zdravko Jelušić, a városi képviselő-testület elnöke, Tijana Palkovljević Bugarski és Miloš Vučević (Dávid Csilla felvétele)

– Nem volt könnyű begyógyítani a sebeket, és lehúzni a szomorúság fátylát hős városunkról. Ezrével szenvedtek, csak azért, mert más nemzetiséghez és valláshoz tartoztak. E szomorúságot, örökké magunkban fogjuk hordozni, megtanultunk egy életre szóló leckét – ne gondoljunk rosszat másokról, higgyünk magunkban, tiszteljük és ne ítéljük el egymást! Azoknak, akik hetvenhárom évvel ezelőtt felszabadították városunkat a fasizmus alól, azoknak köszönhetjük most azt, hogy büszkén viselhetjük Európa Kulturális és Ifjúság Fővárosának címeit. Köszönet mindazoknak, akik kitartó munkájukkal jobb életet teremtettek, városunkat, amely ma már mindenkié, erősebbé, biztonságosabbá és modernebbé tették – fejtette ki gondolatait a polgármester.

Az Októberi Díjat, hagyományosan, minden évben október 23-án, a város 1944-es felszabadulásának alkalmából ítélik oda azoknak, akik legtöbbet tettek a város gazdasági, politikai és művelődési terén történő fellendítéséért. A Novemberi Oklevelet 1918. november 9-ére emlékezve adják át, a szerb hadsereg ezen a napon vonult be a városba, 25-én pedig az össznépi képviselőház úgy döntött, hogy Vajdaságot a Szerb Királysághoz csatolják. A Novemberi Oklevelet azok kapják, akik a város szabad szellemiségének fejlesztéséért és a demokratikus hagyományok ápolásáért tettek sokat. Az elismerésekben részesítettek nagymértékben hozzájárultak Újvidék jó hírnevének megőrzéséhez, ápolásához és kamatoztatásához.

A díjazottak az önkormányzat vezetőinek társaságában (Dávid Csilla felvétele)

A díjazottak az önkormányzat vezetőinek társaságában (Dávid Csilla felvétele)

– Számunkra ez az év a sikerek éve. Nemrég ünnepeltük fennállásunknak 170. évfordulóját, sikerült befejeznünk épületünk homlokzatának felújítását. Számos színvonalas rendezvényt valósítottunk meg, Budapesten megemlékeztünk Tököly-Popovics Száváról – mondta az ünnepségen Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Képtárának igazgatónője.

– Célunk a városlakók figyelmének felkeltése, szeretnénk a fiatalságot is különböző humanitárius aktivitásokra biztatni. Örülünk ennek az elismerésnek, reméljük, hogy a jövőben is részesülünk majd hasonló kitüntetésekben – mondta Goran Bajšanski sportoló.

Az Újvidék Egészségház nevében dr. Veselin Bojat igazgató vette át az elismerést, emlékeztetett arra, hogy az intézmény az idén fél évszázados, és hogy ez alatt az idő alatt legalább tízezer dolgozója pályafutásával járult hozzá az intézmény értékének növeléséhez.

Az ünnepségen a 75. születésnapját ünneplő, cirill betűs nyomtatással megjelenő Dnevnik napilap, azaz a Dnevnik Vojvodina Press vezérigazgatója is nyilatkozott a díj kapcsán. – Mondhatom, hogy a kitüntetés, amelyben a Dnevnik ma részesült, mindannyiunk elismerése. Mindazoké, akik az évtizedek alatt munkálkodtak érte, kezdve az első szerkesztőtől, a néphős Svetozar Marković Tozától. Napilapunk fennmaradását csakis a kemény munkának és a jó, és következetes, komoly laphoz illő kivitelezéseknek köszönhetjük – fejtette ki Dušan Vlaović.