2024. április 25., csütörtök

Közösségi tér a fiataloknak

A magyar kormány segítségével ifjúsági klub létesült Kishegyesen

Az új közösségi tér a szövetkezeti otthonban kapott helyet, amit a kishegyesi helyi közösség civil szervezetekkel szeretne benépesíteni.

A megnyitó vendégei megtekintik a téli próbateremben folyó néptáncpróbát (Lakatos János felvétele)

A megnyitó vendégei megtekintik a téli próbateremben folyó néptáncpróbát (Lakatos János felvétele)

Az Ifjúsági Klub ünnepélyes megnyitóján többek között jelen volt Illés Boglárka, az emberi erőforrások minisztériumának az ifjúság politikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, dr. Bene Tamás, a Duna–Körös–Maros Eurorégió Ifjúsági Szövetségének elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke és más helyi elöljárók. Dr. Bene Tamás a klub megnyitása kapcsán arról számolt be a médiának, hogy a kishegyesi mellett a jövőben más vajdasági klubok megnyitása is várható.

– Szervezetünk azon munkálkodott az elmúlt 15 évben, hogy a romániai, vajdasági és magyarországi fiatalok között aktív kapcsolatok alakuljanak ki. Főként ifjúsági szervezetekre helyeztük a hangsúlyt, de néhány éve kialakult egy olyan igény, hogy ne csak szűk szakértői körökben fejtsük ki tevékenységünket, hanem közvetlenül a fiatalok felé is nyissunk, így jött létre a DKMT-Híd Hálózat. Majd jött az ötlet, hogy ifjúsági közösségi terek létrehozásával lehetne segíteni a helyi ifjúsági munkát. Vajdaság területén az első ilyen közösségi tér a kishegyesi, amely most került átadásra, de mindenképpen fogunk továbbiakat is létesíteni. Elárulhatom, hogy a következő kiszemelt település Magyarkanizsa, mivel ott is nagyon aktív az ifjúsági élet. Természetesen Szabadkán vagy Szabadka környékén is szeretnénk egy ilyet, illetve a Dunához közelebb eső területen is. A kishegyesin kívül összesen még hármat szeretnénk létrehozni belátható időn belül – fogalmazott az elnök.

Az emberi erőforrások minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős államtitkársága pályázatán a DKMT-Híd Hálózat és a Kishegyesi Ifjúsági Iroda közösen vettek részt – tudtuk meg Kovács Károlytól, a kishegyesi polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédjétől, aki az ifjúsági klub projektumának koordinátora.

– A pályázat révén egy ifjúsági klubot hoztunk létre, ahol a fiatalok szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak, valamint barátkozhatnak és ismerkedhetnek. Ez nem diszkó és klasszikus szórakozóhely, hanem egy ifjúsági közösségi tér. A célunk vele megszólítani a fiatalokat, és lehetőséget adni számukra a szabadidő minőségi eltöltésére – fogalmazott Kovács.

A szövetkezeti otthon a privatizációs folyamat során magánkézbe került, most viszont civil szervezetekkel szeretnénk benépesíteni – mondta el Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának az elnöke.

– A kishegyesi helyi közösségnek az elmúlt években sikerült visszaszerezni a szövetkezeti otthont, s most azon fáradozunk, hogy belakjuk az épületet. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a fő használója, leggyakrabban nekik vannak rendezvényeik a színházban, és egy téli próbatermet is kialakítottunk számukra. A színház előtti teret is rendeztük, és úgy érzem, hogy az egész folyamatnak van egy folytonossága. Most pedig egy pályázatnak köszönhetően az ifjúsági klubot sikerült kialakítanunk. Ez hiányzott Kishegyesen, most sikerült orvosolni a problémát – fogalmazott a tanácselnök.