2024. március 28., csütörtök
AGROŽIV

Kifizették a végkielégítéseket

Miközben a nagybecskereki Gazdasági Bíróságon még folyamatban van a (negyedik) csődeljárás a bégaszentgyörgyi (Žitište) Agroživ baromfifeldolgozó vállalatban, addig a társaság munka nélkül maradt 375 dolgozójának kifizették a végkielégítéseket.

Az Agroživ a község legnagyobb vállalata volt (Fotó: Kecskés István)

Az Agroživ a község legnagyobb vállalata volt (Fotó: Kecskés István)

Ahogy a szakszervezetben mondják, a dolgozók elégedettek a szociális program megvalósításával. Mindazt, amit a 2015-ben megkezdett tiltakozássorozat során követeltek, azt teljesítették.
Mint ahogy Jovica Katić, a vállalat egykori szakszervezeti vezetője mondja, a szociális program keretében az egykori dolgozók 400 ezer és 500 ezer dinár körüli összeget kaptak, vagyis szolgálati évenként 200 eurónak megfelelő dinárt. A pénzt a Szolidaritási Alapból fizették ki nekik. A napokban az utolsó egykori dolgozónak is kifizették a végkielégítést.
A munka nélkül maradtak egy része időközben nyugdíjba vonult, 150-en pedig visszatérhettek munkahelyükre, miután a vágóhidat bérlő, niši Biftek társaság újraindította a munkát. Korábban a BG Mibras bérlőként két éve működtette a baromfivágóhidat.
Az Agroživ egykor több mint ezer dolgozót foglalkoztatott, és ők voltak a bégaszentgyörgyi község legnagyobb vállalata. A problémáik akkor kezdődtek, amikor gazdasági vétségek gyanúja miatt letartóztatták a társaság csaknem teljes vezetését. A hosszan elhúzódó bírósági eljárásban azonban nem születtek elmarasztaló ítéletek. Közben a baromfivágóhíd a Srbijagas tulajdonába került. De csak tovább halmozódott a veszteség, mígnem három évvel ezelőtt leálltak a termeléssel.