2024. április 24., szerda

Korszak-meghatározó alkotások

A belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum péntekig ingyen látogatható

Tíz év után a hétvégén Belgrádban megnyílt a Kortárs Művészeti Múzeum, ahol ezúttal a jugoszláv és szerb műalkotásokból válogatott műveket állítottak ki.

Az épületet Ivan Antić és Ivanka Raspopović építészek tervezték. Öt éven keresztül, 1960 és 1965 között épült. A Kortárs Művészeti Múzeumot 1965. október 20-án nyitották meg a látogatók előtt, hogy 2007-ben felújítás miatt bezárják. A felújítás 10 évig húzódott. A belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum viszonylag gazdag gyűjteménnyel rendelkezik. A huszadik és huszonegyedik századi szerb, illetve a Balkánról származó alkotók munkáiból mintegy 8450-et őriz.

A megnyitón Slobodan Nakarada, a Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója fogadta az érdeklődőket, akik nagy számba érkeztek a felújított épülethez.

– Hölgyeim és uraim, tessék befáradni – felszólítással nyitotta ki az igazgató a múzeumi kaput pontban 10 órakor.

A kíváncsi közönség a gyűjteményből több mint 300 olyan alkotást tekinthetett meg, illetve tekinthet meg az elkövetkező napokban, amely meghatározta a térség 20. századi művészetét és mind a mai napig hatással van a kortárs művészekre.

A látogatók között külföldi művelődési központok belgrádi képviselői, kulturális intézmények tagjai, művészek és rangos tisztségviselők voltak. Így Mladen Šarčević oktatási miniszter, Ivona Jevtić, Belgrád város kultúrával megbízott titkára, Ivan Tasovac, volt művelődési miniszter, Aja Jung, a Belgrádi Táncfesztivál igazgatónője, Cile Marinković festő, Nebojša Bradić színházi rendező és volt művelődési miniszter (2008), illetve Ana Brnabić kormányfő is tiszteletét tette, valamint Maja Gojković, a parlament elnöke, és Siniša Mali, Belgrád polgármestere is jelen volt. A rangos tisztségviselők között megjelent Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter is.

Ana Brnabić a kiállítás megtekintése után elmondta, a Kortárs Művészeti Múzeum megnyitása után a kormány a belgrádi Nemzeti Múzeum felújítási munkálataira koncentrál majd, hogy azt is hamarosan megnyithassák a látogatók előtt. Hiszen, mint arra rámutatott, a társadalomnak nagy szüksége van a kultúrára.

A jelenlegi kiállítást öt szinten állították össze, a jugoszláv és szerb művészettörténet kronológiai fejlődése köré csoportosítva követik egymást az alkotások.

Október 27-ig ingyen látogatható a kiállítás, amelynek kísérő rendezvényei is vannak, így komolyzenei és dzsesszprogramok teszi színesebbé.

A Kortárs Művészeti Múzeumhoz Belgrád városa három buszjáratot is indított. Az egyik a Köztársaság térről, a másik Vuk Karadžić szobrától, a harmadik pedig a Banovo Brdo városrészről indul.