2024. március 28., csütörtök

Szijjártó: a migráció minden eddiginél veszélyesebb szakasza következik

Az EBESZ főbiztosa is aggódik az oktatási törvény miatt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa, Lamberto Zannier is osztja az ukrán oktatási törvény módosításával kapcsolatos aggodalmakat – mondta el Palermóból az EBESZ mediterrán partnerségi konferenciáján részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek kedden.

Szijjártó Péter az EBESZ Mediterrán Konferenciáján Palermóban (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter az EBESZ Mediterrán Konferenciáján Palermóban (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az EBESZ a legsegítőkészebb a magyar, román, bolgár és görög diplomácia által megkeresett nemzetközi szervezetek közül.

„Egyetértettünk abban, hogy nemzetközi kötelezettségeit mindenkinek be kell tartania. Márpedig Ukrajna az Európai Unióval kötött társulási megállapodásban vállalta a kisebbségi jogok tiszteletének folyamatos bővítését, ehhez képest az ukrán oktatási törvény elfogadása ezzel egyenesen ellentétes irányba mutat” – húzta alá Szijjártó Péter, miután tárgyalt az olasz diplomatával, aki az EBESZ előző főtitkára volt.

A miniszter beszámolt arról, hogy Zannier elmondta, ő maga is többször felvetette a kérdést ukrán vezetőknek, folyamatosan figyelemmel kíséri és napirenden tartja ezt az ügyet, és hamarosan Ukrajnába látogat, hogy személyesen is beszéljen erről az ukrán tisztségviselőkkel.

„Magyarország és a magyar kormány mindig is ki fog állni a határon túli magyarok érdekeiért. Elfogadhatatlanak tartjuk ezt az ukrán törvénymódosítást, és nem nyugszunk, míg a kárpátaljai magyarok azt nem mondják, hogy számukra a helyzet megfelelő” – hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője.

A miniszter az EBESZ mediterrán partnerségi konferenciáján vesz részt, amelyen a szervezet 57 tagállama mellett hat ország, Izrael, Jordánia, Marokkó, Algéria, Egyiptom és Tunézia képviselteti magát, és ahol az egyik fő napirendi pont a migráció.

Szijjártó Péter ebben a témában is nyilatkozott az MTI-nek.

„Abban nincs vita, hogy a migráció jelenti a legsúlyosabb kihívást az Európai Unió számára a megalakulása óta, és az is világos, hogy erre közös és hatékony válasz mindeddig nem született; a brüsszeli bürokraták által kínált megoldások mindeddig eredménytelennek bizonyultak” – húzta alá a miniszter.

A migrációs válságot valamilyen pozitív dologként beállító megközelítés egészen egyszerűen hamis képet próbál festeni a valóságról. Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy nem szabad letagadni, hogy az illegális bevándorlás nagyon súlyos biztonsági kockázatot hozott – szögezte le Szijjártó Péter. A tárcavezető kiemelte, hogy az elmúlt két évben 27 terrortámadás 330 halálos áldozatot követelt Európában, és 1300-an megsérültek.

„Most azonban egy minden eddiginél veszélyesebb szakasza következik a migrációnak” – emelte ki Szijjártó Péter, rámutatva, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció átütő sikereket ért el, a terroristák korábbi területeinek immár a 87 százalékát felszabadították, a terrorszervezet olajbevételeinek a 90 százalékát elapasztották, és havonta 1500–2000-ről gyakorlatilag nullára csökkent a dzsihadistákhoz csatlakozó úgynevezett idegen harcosok száma.

„Ez pedig azt jelenti, hogy a terroristák dühösek és elkeseredettek.” „A terroristánál csak egy rosszabb jelenség van: a dühös és elkeseredett terrorista” – tette hozzá Szijjártó Péter, kiemelve, hogy a menekülési kényszer miatt rekordmennyiségű terrorista fog megpróbálkozni azzal, hogy az illegális bevándorlási hullámot kihasználva bejusson Európába.