2024. április 20., szombat

Vulin nagyon mellre szívta

Rossz néven vette a Szerbia kötelességeire utaló emlékeztetést

Kiütötte a biztosítékot Aleksandar Vulin védelmi miniszternél Brian Hoyt Yee európai és eurázsiai kérdésekkel megbízott amerikai államtitkár-helyettesi megbízott azon kijelentése, hogy Szerbia nem ülhet még sokáig két széken, főleg nem olyan székeken, amelyek igencsak távol állnak egymástól. Vulin szerint Szerbiára eddig még soha nem gyakoroltak ennyire nyíltan és nyilvánosan nyomást. Egy diplomata nem viselkedhet így. Hoyt Yee megkérdőjelezte Szerbia szabad döntési jogát – morgott.

Brian Hoyt Yee Ana Brnabić kabintejében tett látogatása során (Fotó: Beta)

Brian Hoyt Yee Ana Brnabić kabintejében tett látogatása során (Fotó: Beta)

– Egy barát nem mondana ilyesmit. Aki ilyesmit mond, az nem tiszteli és becsüli Szerbiát. Országunk önállóan hozza meg döntéseit, függetlenül azoknak a nyomásgyakorlásától, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy mások helyett döntsenek – fogalmazott Vulin.

Washington gyanakvó a niši orosz–szerb humanitárius központtal kapcsolatban – fejtette ki előző nap immár sokadszor Yee, mondván: főleg az nem világos, hogy miért követelnek a humanitárius központ orosz munkatársai diplomata státust, illetve mentelmi jogot. Az amerikai politikus emellett azt is közölte, hogy az EU-hoz csatlakozni kívánó országoknak egyértelműen tanúbizonyságot kell tenniük szándékukról, nem egyensúlyozhatnak két, egymással szemben álló fél között. A tagjelölt és potenciális tagállamok olykor fájdalmas döntések meghozatalára kényszerülnek – szögezte le.

Tanja Miščević, a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalásokban részt vevő szerb tárgyalócsoport vezetője védelmére kelt Yee-nek, mondván, hogy az újságírók félreértelmezték nyilatkozatát. Hoyt Yee csupán annyit mondott, hogy ismeretes számára Szerbia uniós törekvése, és az USA a jövőben is partnere lesz az országnak ennek a célnak az elérésében – magyarázta Miščević.

Yee, aki a 17. Szerb Gazdasági Csúcstalálkozó egyik vendége, tegnap Ana Brnabić kormányfővel és Aleksandar Vučić elnökkel is találkozott. Az államfő kabinetjében kiadott sajtóközlemény szerint a felek másfél órán át nyíltan beszélgettek, de a beszélgetés tartalmáról semmit sem tudni.