2024. április 25., csütörtök

Elismerés a Népszínház legkiválóbb igazgatójának

Idén október 23-án ünnepelték a város fölszabadulásának napját, ami egyébként október 21-ére esik.

Dušanka Golubović polgármester asszony adta át az elismerést Milivoje Mlađenovićnak (Fotó: Fekete J. József)

Dušanka Golubović polgármester asszony adta át az elismerést Milivoje Mlađenovićnak (Fotó: Fekete J. József)

A rendezvény házigazdája a helyi önkormányzat és a Harcosszövetség volt. Hétfőn a szerbiai katonaság, az orosz és a bolgár nagykövetség képviselői egyéb delegációkkal egyetemben megkoszorúzták a népfölszabadító háború elesett harcosainak emlékhelyét, a Vörös Hadseregnek állított emlékművet, valamint a fasizmus áldozatainak emlékművét.
Ezt követően a vendégek és a házigazdák ünnepi műsoron vettek részt a megyeháza dísztermében. A műsor keretében adták át az életműért járó Októberi Díjat. Az illetékes bizottság az idén Milivoje Mlađenovićnak, az irodalomtudományok doktorának ítélte a díjat, amire Mihajlo Nestorović, a zombori Népszínház igazgatója terjesztette föl.
Dr. Milivoje Mlađenović újságíró, egyetemi tanár, író, a zombori Népszínház egyik legkiválóbb korábbi igazgatója.
Mlađenović a Zombori Rádió, a Somborske novine, valamint a Pokret ifjúsági lap újságírójaként dolgozott 1982 és 1989 között, majd a Népszínház élére került, és 2000-ig töltötte be az igazgatói tisztséget. A társulat az ő igazgatósága alatt játszotta a legsikeresebb előadásait. 2001-től kezdve színházi kiadványokat szerkesztett, majd 2003-ban drámapedagógiai segédtanárrá választották a zombori Tanítóképző Karon. Még ugyanebben az esztendőben kinevezték az újvidéki Szerb Nemzeti Színház igazgatójává, és 2009–2012 között igazgatója volt a Sterija-játékoknak. Jelenleg a zombori Pedagógiai Karon az irodalomtudományok docense. Számos színházi, újságírói és irodalmi díj jelzi munkásságának kiválóságát. Az irodalomoktatás módszertanára vonatkozó szakmai publikációi mellett színházi és irodalomkritikát, aforizmákat, gyermekelőadásokat, útirajzokat ír, számos forgatókönyv szerzője. Huszonöt évvel ezelőtt ő álmodta meg a Zombori Színházi Maraton rendezvénysorozatot.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is kevés fölterjesztés érkezett az elismerésre. Mlađenović mellett jelölt volt még Lang Irma művészettörténész a Milan Konjović Galéria igazgatóbizottságának javaslatára, Veljko Petrović író posztumusz a Bielitzky Károly Városi Könyvtár indítványára, valamint Nada Lukić szülésznő, akit Ognjenka Gradinac terjesztett föl.
Az ünnepi rendezvényen a Petar Konjović Zeneiskola növendékei és a Veljko Petrović Gimnázium tanulói léptek föl ének- és zeneszámokkal, valamint versekkel.