2024. március 28., csütörtök

Elmennek az idénymunkások (is)

Az utóbbi egy-két évben drasztikusan csökkent a mezőgazdasági idénymunkát vállalóknak a száma. Ez különösen nagy gondot okoz a falvakban.

A gazdák kénytelenek más településekről hozni napszámosokat. Így aztán úgy tűnik, hogy az idénymunkások helyzetének a rendezését célzó intézkedések idejüket múlták – hangzott el a minap Nagybecskereken azon a tájékoztató nyílt napon, amelyen az új törvényrendelkezéseket ismertették a helyi szintű gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szövetség (NALED) szervezésében. A valós helyzetet az is hűen láttatja, hogy az eseményen csak néhány idénymunkás jelent meg.

Mint elhangzott, Szerbiában mintegy 500 ezren dolgoznak bejelentetlenül, ebből mintegy háromszázezren a mezőgazdaságban. Ebben a pillanatban ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben: nincs szociális, egészség- és munkavédelmi biztosításuk. Gyakorlatilag rájuk semmilyen törvény nem vonatkoztatható. De a legnagyobb gond mégis az, hogy az idénymunka iránt szinte alig van érdeklődés. Állandó munkahely hiányában ugyanis sokan a külföldi munkavállalás mellett döntenek, akár ideiglenesen is.

– Azokat a munkásokat, akiknek munkája idényjellegű, mi ideiglenes munkaszerződéssel alkalmazzuk. A beszállítóink viszont feketén dolgoztatják őket. A státusuk jogi rendezése majd megmutatja, hogy ez mekkora pótkiadásokkal jár. A legnagyobb gond azonban az, hogy idénymunkások nincsenek vagy pedig képtelenek a munka elvégzésére. Azok pedig, akik ismerik a munkát, magasabb jövedelemért külföldi munkavállalókhoz szegődnek. Az előállt helyzet miatt nem tudom, hogyan dolgozunk majd a továbbiakban – mondja Madarász Gyula, a Császárkert Kft. igazgatója.