2024. április 23., kedd
MOTO GP

Márquez nyerte meg az év versenyét

Még a Moto GP-ben megszokotthoz képest is rendkívül szoros és sokesélyes csatát szolgáltatott az Ausztrál Nagydíj, amelyet a tengerpart mellett, festői környezetben fekvő Phillip Island versenypályán rendeztek, és amelynek eredménye két futammal a szezon vége előtt talán döntő fontosságúnak bizonyul a bajnoki cím szempontjából.

Marc Márquez a győzelmével közel került a bajnoki címhez (Fotó: Beta/AP)

Marc Márquez a győzelmével közel került a bajnoki címhez (Fotó: Beta/AP)

Már a futam elején egy, a többiektől elhúzó nyolcfős boly alakult ki az élen, ennek tagjai között pedig öldöklő küzdelem folyt megszámlálhatatlan oda-vissza előzéssel. A főbb szerepeket a pole-ból induló Marc Márquez, a vezetést a rajtnál átvevő hazai hős, Jack Miller, a két gyári Yamaha, valamint a rendkívül rámenősen versenyző Johann Zarco töltötték be. Többen is álltak az élen hosszabb-rövidebb ideig, és bár Márqueznek csak a futam utolsó negyedében sikerült az első helyre kerülnie, akkor viszont meg tudott lógni kissé, s miközben üldözői egymással voltak elfoglalva, ő megszerezte szezonbeli hatodik győzelmét is. Valentino Rossi második lett, ezzel lábtörése óta először került dobogóra, ahova még csapattársa, Maverick Vinales állhatott fel. Egyébként a végül hetedikként befutó Miller is kisebbfajta csodát tett, hiszen ő is egy edzés során elszenvedett lábtörést követően tért vissza, miután kihagyta az előző futamot.

A bajnokság matematikailag is kétesélyesre szűkült, ráadásul Andrea Dovizioso is rendkívül nehéz helyzetbe került, miután ezen a hétvégén nem remekelt sem ő, sem a Ducati: a mezőny közepéről indulva a második kör elején hibázott, és egészen hátraesett. Felkapaszkodása lassan ment, és még a célvonal előtt is ketten megelőzték, így csak 13.-ként intették le. A hátralévő két futamon még 50 pont szerezhető, Márquez pedig 33-mal vezet, így már a jövő hétvégén, Sepangban is könnyen bajnokká válhat.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 40:49,772, 2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +1,7 másodperc hátrány, 3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) +1,8 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 269 pont, 2. Dovizioso 236, 3. Vinales 219 stb.