2024. április 25., csütörtök
EURÓPA-LIGA

„Fantasztikus hangulatú mérkőzés”

Nagyot harcolt a Zvezda a felbuzdult Delije előtt
Olivier Giroud-t (jobbról) csak egy pillanatra hagyták magára (Fotó: Beta)

Olivier Giroud-t (jobbról) csak egy pillanatra hagyták magára (Fotó: Beta)

„Minden vereség fáj, függetlenül attól, ki ellen szenvedi el a csapat” – nyilatkozta közvetlenül a lefújás után Vladan Milojević, a Crvena zvezda vezetőedzője, miután a belgrádiak a Rajko Mitić Stadionban minimális vereséget szenvedtek az Arsenal ellen a szezon egyik legjobban várt mérkőzésén. A Zvezda a veresége ellenére megtartotta második, továbbjutóhelyét az Európa-liga H jelű csoportjában, bár a fehérorosz BATE a Köln legyűrésével azonos pontszámmal áll a kvartettben, mint a szerbek. „Csak gratulálni tudok a fiúknak, mindent kiadtak magukból. Még a vezetést is megszerezhettük volna. Sok jó helyzetünk volt, az Arsenal pedig nem tudott túlságosan dominálni – utalt a szakvezető arra, hogy a találkozón a hajráig nem született gól, és a Zvezda, bár kevesebbet tartotta a labdát, helyzetek terén – főleg az első félidőben – partiban volt a nagynevű riválissal. – A játékosaink az ilyen kemény mérkőzésekkel szerzik meg a fontos tapasztalatokat” – emelte ki az edző, a jövőre nézve pedig kijelentette, az Arsenal minden bizonnyal megnyerte a csoportot, nekik pedig a másik két csapattal a második helyért kell megküzdeniük.

„Fantasztikus hangulatú mérkőzésen vagyunk túl. A Zvezda hatalmas, nagy tradícióval bíró klub, ezek az emberek mélyen ismerik a labdarúgást, és ezért is félelmetesek” – lelkendezett Arsène Wenger, az Arsenal évtizedes francia menedzsere a meccset követően. Wenger szerint a Zvezda szurkolói fantasztikusak és hihetetlenek, az elejétől a végéig tüzesen biztatták a klubjukat. A szakember később kifejtette, nagyon nehéz mérkőzésen vannak túl, és mindvégig forró légkör uralkodott. „A Zvezda főleg kontrákból veszélyeztetett, de mi a győzelemre mentünk, és végül megérdemeltük a sikert. A csapatunk jó hozzáállást mutatott, és ennek meg is lett az eredménye Giroud találatával.”

Gól nélküli döntetlent ért el Albániában a Skënderbeu ellen a Partizan. Miroslav Đukić csapata kiegyenlített mérkőzést játszott az Elbasani Stadionban, és többet veszélyeztetett ellenfelénél, de a vezető gólt nem tudta megszerezni öt kaput eltaláló lövéséből. @sz = ap

NŐI LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK

Szerb győzelem, magyar pontmentés

Csütörtökön délután a szerb és a magyar női labdarúgó-válogatott is lejátszotta második világbajnoki selejtező mérkőzését. A szerb csapat Belgrádban, a Čukarički stadionjában fogadta az izraeli válogatottat. Goran Sretenović kiválasztottjai erősen kezdték a mérkőzést: a 8. percben a szabadkai Spartacus gólzsákja, Tijana Filipović szerzett vezetést, majd öt perc múlva a Dániában profiskodó Nevena Damjanović duplázta meg a szerbek előnyét. A 17. percben a játékvezető kiállította a hazai együttesből a Barcelona csapatában is megfordult Jelena Čankovićot, a vendégek azonban a találkozó végéig nem tudták kihasználni az emberelőnyös szituációt, így a Vajda Orsolyát is a soraiban tudó szerb válogatott megszerezte első győzelmét a selejtezősorozatban. „Az emberhátrány ellenére mi domináltunk, ellenfelünknek nem is volt helyzete. Azt hiszem, a közönség is élvezte a meccset, hiszen sok támadást, rengeteg párharcot láthatott” – nyilatkozta a találkozó után Orsolya, aki ezúttal 83 percet töltött a pályán.

A belgrádi összecsapással egy időben zajló magyar–horvát mérkőzés már jóval izgalmasabbnak bizonyult, annak ellenére, hogy a hajráig nem láthattak gólt a nézők. A gyirmóti Alcufer Stadionban a 75. percben rezdült meg először a háló, amikor a Leverkusen gárdájában légióskodó Csiszár Henrietta 15 méterről lőtt a kapu jobb oldalába. A kapott gól után a horvátok nem zuhantak össze, sőt a vendégek két szöglet után megfordították az állást (második találatukat a 91. percben szerezték), és nagyon úgy tűnt, hogy elviszik a teljes zsákmányt, a bírói ráadás 4. percében azonban a csapatkapitányi karszalagot viselő Csiszár egy 25 méteres szabadrúgásból egyenlíteni tudott, kialakítva ezzel a 2:2-es végeredményt. „Amire a mérkőzés előtt készültünk, az teljes mértékben beigazolódott. Tudtuk például, hogy egy rúgott gól nem lesz elég a győzelemhez, és azt is, hogy a pontrúgásoknak fontos szerepük lehet a meccsen. Sajnos ennek ellenére is két gólt kaptunk rögzített helyzetekből. Összességében úgy érzem, igazságos döntetlen született” – értékelt a lefújás után Markó Edina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki ezúttal több meghatározó játékosát is nélkülözni kényszerült. A két csapat egyébként nem pihenhet sokat, hiszen az elkövetkező napokban mindkét válogatottat Skandináviába szólítja a menetrend: a szerb együttes vasárnap Helsinkiben lép pályára, a magyar lányok pedig 24-én Svédországban próbálnak meg minél jobb eredményt elérni.