2024. április 24., szerda

Népzene és bor

Belgrádban mutatkozott be a Fonó Budai Zeneház és a Dresch Vonós Quartett

Kiváló hangulatot teremtett és egy életre szóló élményt szerzett csütörtök este a belgrádi Collegium Hungaricumban a Dresch Vonós Quartett, aki a Fonó Budai Zeneház bemutatására érkezett Belgrádba. A jó magyar zene és a kiváló vajdasági borok ezúttal is jó párosításnak bizonyultak.

Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója saját élményeit megosztva a közönséggel elmondta, ő a családjával már 15-20 évvel ezelőtt szeretett eljárni a Fonó Budai Zeneházba, hiszen mindig kiváló zenei élményeket szerezhettek ott. Akkor még nem gondolta, hogy mára világszerte ismert lesz, és az egyik legnagyobb világzene és a népzene lemezkiadójává válik.

A Fonó Budai Zeneház kezdeteibe és mindennapjaiba Horváth László, a Fonó igazgatója avatta be a közönséget. Vele Bojan Đorđević, a Todo Mundo fesztivál igazgatója beszélgetett. Megtudtuk, hogy 1995 októberében nyitotta meg a kapuit a Fonó Budai Zeneház. Lukács József  mecénással alapította, mert beleszeretett a népzenébe. A zeneház azóta számos művésszel, különböző irányzatú zenésszel dolgozott együtt, de mindig hű maradt az autentikus népi kultúrához. Az igazgató hozzátette, a magyar népzene hatalmas gazdagságnak örvend. Több ezer népdalt sikerült összegyűjteni.

Horváth László videofelvételekkel mutatott be arról, milyen hangulatban és milyen szeretettel dolgozik a táncház. Majd élőben is bemutatkozott a  Dresch Vonós Quartett, és nem volt olyan néző a teremben, akiben nem mozgatott volna meg valamit. Ki a lábával, ki a fejével, volt aki az egész testével mozdult a ritmusra.

– Nagy élmény volt! Ezt a zenét még nem hallottam, de tudok valamit a magyarországi táncházakról, meg zeneházakról, és legközelebb, amikor Budapesten járok biztos elmegyek ebbe a zeneházba. Ez egy olyan gyönyörű élmény volt, hogy meg kell ismételni – mondta a koncert után Stojić-Karanović Edit, aki szabadkai származású, Újvidéken született és Belgrádban él. A Duna az együttműködés folyója Nemzetközi Tudományos Fórum civil szervezet megalapítójaként gyakran jár Budapestre különböző konferenciákra. Legközelebbi útján el szeretne látogatni a Fonó Budai Zeneházba.

Hasonló élménnyel volt Kaich Béla is, aki zombori származású, de már évek óta Belgrádban él.

– Nagyon szeretem a magyar népzenét. Különösen a régi magyar népdalokat, énekeket. Még nem voltam hasonló koncerten, csak a tévéből hallgattam az ilyen zenét, a tévéről szedtem le a hasonló koncertvideókat. Ezt az együttest is most hallottam először, de majd az interneten megkeressük őket, mert nagyon jól játszanak – mondta Kaich Béla, akitől azt is megtudtuk, hogy a zenekar fúvósa nyűgözte le leginkább.

Az este azonban nem a koncerttel ért vége, fontos része volt a borkóstoló. A Dombos Wine Club nevében Mészáros Tibor borász mutatta be a régió borait. Elsősorban fehérborokat kóstolhatott a közönség. Volt ott rizling, kövidinka, újbor, félédes és száraz, de mint arra a borász felhívta a figyelmet, különös figyelmet fordítanak a Fruska Gora borvidékén termett szőlőnek.

Az ízlések különböznek, van aki a vöröset, még mások a fehéret. A borivás nagy tudósai megállapították: mindegyik bor ízletes volt.

– Nekem a fehér borok közül a kanizsai Sagmeister bor tetszett a legjobban. Mind jó volt, de nem szeretem az édes borokat, inkább a száraz borokat kedvelem. Ez a bor nagy jó ízű, száraz bor volt – tudtuk meg Colić Katarinától, aki azt is kiemelte, hogy nagyon jól érezte magát a koncerten, a  Dresch Vonós Quartett nagyon jó hangulatot csinált.