2024. április 19., péntek

„A zene az kell, mert körülölel…”

IX. Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok – népzenei találkozó Oromhegyesen

A múlt hét végén tartották meg Oromhegyesen a IX. Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok népzenei találkozót, amelyen 15 kórus, népzenekar, illetve szólista lépett fel a faluházban.

A Szőke Tisza adorjáni kórus fellépése

A Szőke Tisza adorjáni kórus fellépése

A találkozó szünetében is volt mit látni

A találkozó szünetében is volt mit látni

Gyöngyök nőknek fellépéshez

Gyöngyök nőknek fellépéshez

– A zene az kell, mert körülölel… – így szól Radványi Géza örök klasszikusa, a Valahol Európában című film betétdala. Igen, a zene az kell. Lehet komolyzene, népzene, rock, örökzöld sanzon vagy opera, a lényeg, hogy igényes, jó zene legyen. Néha fáj, és sebeket szaggat egy-egy dallam. Néha körülölel, és puhán betakargat. Olykor harcra buzdít, és van, hogy csak úgy beszivárog a fülünkbe egy-egy melódia, szétárad a sejtjeinkben, és velünk van egész nap.

Mi a népzenére esküdtünk fel, szívügyünknek érezzük ápolni, óvni ezt a kincset, megőrizni a tiszta forrást. A népzene a lelkünkből sarjadó becses növény, és csak akkor borul virágba, hoz új hajtásokat, ha gondozzuk. Csak akkor mutathatjuk meg másoknak és adhatjuk oda gyerekeinknek, ha teljes pompájában virít – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az oromhegyesi népzenei találkozót Koncz Lázár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, majd az egyesület vegyes kórusa nyitotta meg a fellépők sorát.

A találkozón fellépet a kispiaci Jókai Mór ME Rozmaring Népdalköre, az óbecsei Botra és a csókai Rákóczi férfikórus, a Zákányszéki Parasztkórus, a zentai Délibáb Magyar ME citerazenekara, az adorjáni Szőke Tisza ME vegyes kórusa, a zsombói Bokréta Dalkör, az óbecsei Dúdoló asszonykórus, a tóthfalui Fehér Akác ME asszonykórusa, a tornyosi Ady Endre ME tamburazenekara és asszonykórusa és az oromhegyesi Tisza Menti Zengő citerazenekar.

Koncz Lázár köszönti a találkozó részvevőit

Koncz Lázár köszönti a találkozó részvevőit

Tényi Edit szólóéneke elkápráztatta a közönséget

Tényi Edit szólóéneke elkápráztatta a közönséget