2024. április 25., csütörtök

Almahiány Európában is

A Szabadka környéki termés 90 százalékát az orosz piacra viszik – A léalma ára megkétszereződött

Az idei év, ha más miatt nem is, az időjárási viszontagságok miatt emlékezetes marad, az év elején a huzamosabb ideig tartó extrém hideg, az áprilisi hó és fagy, valamint több helyen az augusztusi jégeső igazán nem kedvezett a gyümölcsösöknek: a gyümölcs nagy része lefagyott, vagy a jég miatt csak léalma kategóriába sorolhatták a megmaradt termést. Az idén jóval kevesebb alma termett, mint a múlt évben, így a gazdák az árral kompenzálják a mennyiséget.

Fogas Vilmos (Gergely Árpád felvétele)

Fogas Vilmos (Gergely Árpád felvétele)

Fogas Vilmos, a királyhalmi Prima hűtőház igazgatója szerint nem csak nálunk van almahiány, hanem Európában is.

– Az idény nem túl jól kezdődött, az almafák már virágzáskor fagykárt szenvedtek. Volt olyan gyümölcsös, amelyeken 1,5–2 méteres magasságban csak mutatóban maradt alma, a többi lefagyott. Az idei évben az előző év terméséhez viszonyítva mintegy negyven százalékkal kevesebb alma termett. Idén az Európai Unióban is viszontagságos időjárást tapasztaltak. Lengyelországban, Közép Európa legnagyobb almatermesztő országában is az idén jóval kevesebb alma termett. Nálunk, azokon a parcellákon, ahol nem volt lehetőség öntözni, az aszálykárok is érezhetőek. Az elmúlt tél is igen csapadékszegény volt, emiatt a talaj mélyebb rétegeibe nem jutott kellő mennyiségű nedvesség, így azoknak is, akiknek van öntözőrendszerük, sokkal többet kellett használniuk azt, és még így is hatással volt a termésre a nedvesség hiánya.

Almák a fürdőben

Almák a fürdőben

– A száraz nyár miatt elszaporodott az almamoly, emiatt gyakrabban kellett permetezni, természetesen betartva a növényvédő szerek használatára vonatkozó várakozási időt. Szedés előtt rövid várakozási idejű permetezőszert használtak a termelők, hogy amint a piacra kerül a gyümölcs, fogyasztható legyen – mondta Fogas Vilmos.

 Az orosz piac már évek óta a legnagyobb almafelvásárló, az almamennyiség kilencven százalékát itt értékesítik a hajdújárási, királyhalmi meg horgosi almatermelők.

–  Heti nyolcvan tonna alma kerül kiszállításra. Az orosz piac rendkívül igényes. Csak a teljesen egészséges, hibátlan almát vásárolják fel. Szerbia déli részéről, Novi Pazarból és Leskovacról is érkeznek vásárlóink, akik azt az almát, amit az orosz partner nem vett meg, elviszik és náluk, a heti piacokon értékesítik. A léalma felvásárlási ára augusztus elején kilenc dinár volt, jelenleg tizennyolc dinár. A léalma felvásárlási árát illetően nem valószínű a tizennyolc dinárnál magasabb ár, ugyanis az almaszüret és a felvásárlás is a vége felé jár. Megtörtént, hogy a nagytermelőknek helyszíni felvásárláskor huszonegy-huszonkét dinárt is fizettek az ipari almáért, de nem ez a jellemző. Az étkezési alma jelenlegi nagybani értékesítési ára negyven–hatvan dinár között mozog – mondta a Prima hűtőház igazgatója.

A tavaszi fagy, a jégverés és az aszály is nyomot hagyott az idei termésen

A tavaszi fagy, a jégverés és az aszály is nyomot hagyott az idei termésen

Abban az esetben, ha kevesebb alma terem, magasabbak a felvásárlási árak, kevesebb almaszedőt kell fizetni, és kevesebb ládára van szükség. A termelőknek kisebb a kiadása, s a magasabb árral esetenként kiegyenlíthetik a befektetett összeget, viszont akiknél a jég elvitte az alma nagy részét, veszteségben vannak.

Megtudtuk, hogy kereskedelmi üzletláncokkal nem üzletel a Prima hűtőház, mert hatvantól kilencven naposak a fizetési határidők. Ezen felül az egyik év ez irányú rossz tapasztalata is közrejátszott döntésükben. Egy viszonteladó ugyanis nagyobb mennyiségű almát vásárolt, de egy hétig a saját raktárában tárolta az árut, természetesen ennek a minőség látta kárát, és emiatt a hűtőház felé fizetendő összegből levontak. Az áruházláncok hetven-nyolcvan százalékos haszonkulccsal dolgoznak, és ha a raktározás miatt romlik a minőség, esetleg megrothad és ki kell dobni a gyümölcsöt, az nem okoz komolyabb veszteséget nekik, mert eleve belekalkulálják a termésromlás lehetőségét.

Baka Menyhért

Baka Menyhért

Hajdújáráson az idei almatermésről Baka Menyhért agronómussal beszélgettünk, aki egyben gyümölcstermesztő is.

– Mintegy három hektáron termelek almát, főként Idared fajtát. Új almafajtákat is termesztek, ezek a Red Chief és a Pink Lady. Az almafákat virágzáskor fagy érte, a már megkötött kis almák nagy része elfagyott, ezt követte a forró száraz nyár. Ami igazán megtizedelte a termést, az augusztusi jégeső, ami még a koronában lévő almában is kárt okozott, emiatt a termés mintegy kilencven százaléka ipari alma kategóriában kelt el. Az újfajta almák többnyire édes, kemény húsú, száraz almák, amelyek nagyon jól tárolhatóak. Ami az almák árát illeti, a múlt évben a léalmáért kilónként 8–10 dinárt fizettek, az idén viszont 18 dinárért vásárolták fel. A fogyasztási alma ára is húsz-harminc százalékkal magasabb, mint az előző évben. Azok a gyümölcstermelők, akiknek a gyümölcsösét nem érte jégkár, a termésmennyiség csökkenését magasabb árral kompenzálják, de ahol a jégverés miatt az alma nagy részét ipari almaként vették csak át, ott a termelők örülnek, ha a költségeiket, mint a növényvédő szerek, a műtrágya és egyéb költségeiket, le tudják fedni. Ami az alma árát illeti: húsz-harminc százalékos drágulásnál nagyobb áremelkedés nem valószínű, hogy várható – mondta Baka Menyhért.

Ábrahám Sándor

Ábrahám Sándor

Ábrahám Sándor, a Golden Fruct hajdújárási hűtőház igazgatója  azt mondta Szabadka környékén is jóval kevesebb alma termett az idén, de az itteni termelők még mindig jobb helyzetben vannak, mint a dél-szerbiaiak. Tudomása szerint ott a hűtőházak fele üresen maradt.

– A jégverés ellenére is szerencsésnek mondhatják magukat az almatermelők, ugyanis a mi hűtőházunk megtelt, de Szerbia déli részén a hűtőházak nagy része félig üres, és többek között Olaszországban, Ausztriában és Szlovéniában is az idén kevesebb alma termett. Ami az orosz piacot, az egyik legnagyobb almafelvásárlót illeti, jelenleg a Mutsu a legkeresettebb, de a Golden Delicioust is az idén jóval korábban vásárolják, mint a múlt évben. Az orosz piacra minden nagyságú és fajtájú alma szállítható, a legfontosabb, hogy a hibás almát ők nem veszik meg. Újdonságnak számít a növény-egészségügyi ellenőrzés, ami azt jelenti, hogy különböző kártevők jelenlétét vizsgálták a szabadkai, valamint az orosz szakemberek, de szerencsére minden vizsgálati eredmény rendben volt. Eddig a hűtőházunkból ötvenezer tonna almát vett meg az orosz partner. A termelők igyekeznek túladni az almán, mert ez azonnali, biztos pénzt jelent, nincsenek pluszköltségek. Azt nem mondanám, hogy almahiány lesz, de drágulás mindenképpen esedékes – mondta Ábrahám Sándor.

A királyhalmi hűtőházból hetente nyolcvan tonna almát exportálnak

A királyhalmi hűtőházból hetente nyolcvan tonna almát exportálnak