2024. április 16., kedd

1956-ra emlékeztek Keviben

Az 1956-os forradalom üzenete az is lehetne a 21. században élő magyaroknak, hogy semmi sem nehéz akkor, ha a közösségünkért tenni akarunk.

Jerasz Anikó (Horváth Zsolt felvétele)

Jerasz Anikó (Horváth Zsolt felvétele)

A szabadság eszméinek a vállalása nehéz és rögös, de az egyetlen igaz út, amin járni lehet, s amit mindenáron vállalni kell – hangsúlyozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke szerda este a kevi Móra István Művelődési Egyesület által szervezett megemlékezésen. Beszédében azt is kiemelte, hogy az 1956-os magyar forradalom a fiatalok bátorságáról, vakmerőségéről és helytállásáról is szólt, s felemelő érzés nagyot álmodni, bátornak lenni, lebontani azokat a gátakat, amelyek gúzsba kötik gondolkodásunkat, és gátolnak bennünket abban, hogy meg merjük tenni azokat a lépéseket, amelyek bár veszélyesek, s a következményük akár beláthatatlan is lehet, de meg kell lépni ahhoz, hogy visszaszerezzük önbecsülésünket, a gyermekeinkre pedig egy szabadabb világot örökítsünk át.

Ceglédi Rudolf (Horváth Zsolt felvétele)

Ceglédi Rudolf (Horváth Zsolt felvétele)

Az ünnepség közönségét Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere is köszöntötte. Köszöntőjében arról beszélt, hogy 1956. október 23-ának többnek kell lennie, mint csupán egy fejezetnek a történelemkönyvekben és piros betűs ünnepnek a naptárunkban. Emlékeztetett, hogy az 1956-os forradalom egyike azon ritka eseményeknek a magyar történelemben, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett föl egy közös ügy érdekében, s amelynek hősei felismerték az összefogás erejét, és nem akartak mást, csak egy független, szabad magyar hazát. 1956 egyik üzenete az is lehet, hogy soha ne tűrjük meg azokat, akik félelmet akarnak szítani, széthúzást akarnak kelteni, s az igazságtalanság és a kiszolgáltatottság eltűrésére kényszerítik a közösséget.

A műsor folytatásában a helybéli kisiskolások, óvodások és a Móra István Művelődési Egyesület keretében működő csoportok, valamint a szabadkai Argaro együttes tagjai léptek föl.