2024. március 29., péntek

Elismerjük az emberbaráti tevékenységet

Odaítélték az Októberi Díjat és a Novemberi Oklevelet

A városi képviselő-testület tegnapi, ünnepi ülésén a tanácsnokok úgy döntöttek, hogy az idén a Dnevnik napilapnak és a Matica srpska kultúrintézménynek ítélik oda az Októberi Díjat, míg Novemberi Oklevéllel az Újvidék Egészségházat és Goran Bajšanski savate-boksz világ- és Európa-bajnokot tüntetik ki. Az ülés néma kegyeletadással kezdődött, a tanácstagok a nemrégiben elhunyt, 2015-ben Októberi Díjjal kitüntetett, a kultúra terén jeleskedő Ismet Atićra emlékeztek.

A Matica srpska belvárosi épülete (Dávid Csilla felvétele)

A Matica srpska belvárosi épülete (Dávid Csilla felvétele)

A Matica srpskát a szerb nemzet kulturális hagyományainak megőrzése érdekében tett törekvései miatt díjazták. Ez, a most újvidéki székhelyű intézmény immár 170 éve teszi ezt töretlen erőfeszítéssel. Tevékenysége előrelendíti a modern alkotási vágyat.

Miloš Vučević polgármester úgy véli, hogy az új, egyszerre két díjazott megnevezésének a koncepciója hozzájárul ahhoz, hogy a díj jelentősége növekedjen. – A Matica srpskáról elég lenne csak annyit említenünk, hogy 170 éve létezik! A Dnevnik napilap immár 75 éve az egyedüli, szerb nyelven és cirill írásmóddal megjelenő napilap Vajdaságban. Az Újvidék Egészségház az idén ünnepli fennállásának fél évszázadát, az intézmény felépítésének tekintetében talán a legrégibb Szerbiában – emlékeztetett Vučević. A díjodaítélő bizottság megindoklása szerint Goran Bajšanski emberbaráti tevékenységével hívta fel magára a figyelmet, saját példáján mutatta meg azt, hogy miként segíthetünk közösségünknek. – Városunk felismeri és elismeri azokat, akik saját kezdeményezésükre segítenek másokon – mondta a polgármester.

Az Októberi Díjat október 23-a, a város 1944. évi felszabadulásának évfordulója alkalmából ítélik oda azoknak, akik legtöbbet tettek városunk politikai, gazdasági, művelődési vagy más téren történt fellendítéséért. Olyan személyek vagy szervezetek kapják, akik/amelyek Újvidék területén tevékenykednek, vagy olyanok, amelyek Újvidék területén vannak bejegyezve. Kiemelkedő tudományos, művelődésügyi, művészeti, publicisztikai, újságírói, telekrendezési, építészeti, fejlesztési-innovációs, környezetvédelmi, oktatásügyi, sportügyi, népjóléti vagy emberbaráti területen felmutatott eredményekért ítéli oda.

A Novemberi Oklevél elismerés olyan személyek vagy egyesületek tulajdonába kerülhet, akik/amelyek a város szabad szellemiségének fejlesztéséért, a demokratikus hagyományok ápolásáért tettek sokat. 1918. november 19-ére emlékezve adják át, a szerb hadsereg ezen a napon vonult be a városba. 1918. november 25-e is nagy nap volt, a nagy, össznépi képviselőház akkor döntött úgy, hogy Vajdaságot a Szerb Királysághoz csatolják. – Emlékeznünk kell azokra, akik az életüket adták azért, hogy mi itt, Újvidéken, ma szabadon élhessünk – üzeni Miloš Vučević.

A díjakat hétfőn, október 23-án veszik majd át a kitüntetettek, számukra a városházán alkalmi ünnepséget rendeznek.