2024. március 28., csütörtök

Kevés diák, sok elsős

Adán a zeneiskola két elektronikus gyakorlózongorát vásárolt az MNT támogatásából

Az adai Bartók Béla Zeneiskola 156 diákkal kezdte meg az idei tanévet 16 tanár vezetésével nyolc tanszakon, mégpedig hegedű, gitár, tambura, harmonika, zongora, klarinét, fuvola és szólóének szakon. Bács Annamária igazgató elmondta, hogy szeptemberben 54 elsős kezdte meg zenei tanulmányait a zenedében, aminek nagyon örülnek, hiszen szükség van az utánpótlásra.

– A 156-os diáklétszám a korábbi évekhez képest kevésnek számít. Sajnos fogynak a diákjaink, akárcsak az óvodákban és az iskolákban, az 54 elsős viszont jó eredménynek számít. Furcsa állapot, hogy összességében kevés a diák, viszont sok az elsős. A tanáraink tanév végén ellátogatnak az óvodákba és az iskolákba, ahol megmutatjuk, hogy mit lehet tanulni a zeneiskolában. Ennek is köszönhető, hogy jönnek új diákok. A tanulók létszáma azért nem csökkent drasztikusan, mert folyamatosan bemutatjuk a munkánkat, ahova hívnak, szívesen megyünk, koncerteket tartunk. A családokkal is jó a kommunikáció. Vallom, hogy ha a tanár, a család – vagyis a szülő és diák –, illetve az iskola hármasa jól tud együttműködni és dolgozni, akkor szépen lehet haladni – közölte a zeneiskola igazgatója.

Az adai zeneiskola további színvonalas működéséhez minden szakra legalább egy-két új hangszert kellene vásárolni, vagy legalább fel kellene újítani a felújíthatókat, például a harmonikákat – tudtuk meg Bács Annamáriától. Hozzátette, hogy a szűkös anyagi körülmények miatt évről évre pályázati támogatásból igyekeznek új hangszereket beszerezni, ez legutóbb a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával sikerült.

– A nehéz anyagi helyzetünk miatt a hangszerek beszerzése, felújítása sok nehézségbe ütközik. Ezért nagyon jól jött az a pályázat, amelyet az MNT áprilisban hirdetett meg a kiemelt jelentőségű oktatási intézmények részére. Ennek a pályázatnak a keretében 73 000 dinár támogatást kaptunk, amiből két Casio típusú elektronikus gyakorlózongorát tudtunk vásárolni, amelyeket már használatba vettek a diákjaink. A gyerekeknek igyekszünk azzal is segíteni, hogy minél több hangszert beszerzünk a számukra, mivel a szülőknek nincs lehetőségük, hogy megvásároljanak egy zongorát vagy bármilyen más hangszert. Ezért amikor tehetjük, kiadjunk nekik otthoni gyakorlásra, hiszen így jobban tudnak fejlődni. Ezzel a tehetséget próbálnánk segíteni, hogy kibontakozhasson. Az iskolában ugyanis éppen annyi zongora van, amennyi az oktatáshoz elegendő. Ha lehetne még beszerezni újabb elektronikus gyakorlózongorákat, annak nagyon örülnénk, valamint szükség lenne még néhány darab hegedűre és tamburára is. A harmonikák felújítására szintén óriási szükség lenne, mivel ezek a hangszerek még felújíthatók. Ha lesznek ilyen jellegű pályázatok, akkor szeretnénk ismét pályázni. Jóformán minden tanszakon kellene újítani a hangszereken, jóllehet minden évben valamit újítunk. A harmonikák felújítása szintén sokba kerül, mert nagyon kevés mester van, aki jól dolgozik és megbízható. A harmonika egyébként is elég drága hangszer, a legolcsóbb is 1500 euróba kerül – mondta el a zeneiskola igazgatója.