2024. április 23., kedd

Örökségünk megismerése

Két kiállítás nyílt meg a Szabadkai Városi Múzeumban az 500 éves reformáció jegyében

– A Szabadkai Városi Múzeummal már tavaly közös munkába kezdtünk, amelybe nagy örömünkre bekapcsolódott a Magyar Nemzeti Múzeum. Ez alkalommal a reformáció 500 évére hívjuk fel a figyelmet. A Magyar Nemzeti Múzeum fontos kulturális és nemzetpolitikai törekvést segít azzal, hogy a kiállításanyagokat áthozza a határon túli területekre, jelen esetben Szabadkára – emelte ki dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

– A reformáció sokban hozzájárult ahhoz, hogy a tudomány, a művészet, az emberi gondolkodás eljusson arra pontra, ahol jelenleg tart. A gyökereinkre büszkék vagyunk, ezt kaptunk és ezt szeretnénk továbbörökíteni az utódjainkra is – tette hozzá Babity János.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kezdeményezésére, a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködve, a Szabadkai Városi Múzeumban két kiállítás nyílt meg a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Egyik Soli Deo Gloria címmel A magyar reformáció öt évszázada alcímmel, míg a másik címe a Megújulás színei, az alcíme pedig Reformáció 500.

Mgr. Hulló Istvánnak, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójának köszöntőjében hangsúlyozta:

– Büszkék vagyunk erre a tárlatra. Az érzés, hogy vannak barátaink és támogatóink, erőt és kitartást ad a munkánkhoz, amely irányába elhivatottak vagyunk. Ez a kiállítás a reformációt újszerűen, színesen, érthetően és edukációs módon mutatja be. Mindenképpen arra biztatjuk a tanárokat és a diákokat, hogy látogassák meg – hallottuk Hulló Istvántól.

A kiállításmegnyitón dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese fordult a közönséghez:

– Ez egy érdekes és színes tárlat, a reformáció 500 évét tárja elénk, amely által az érdeklődők megismerkedhetnek a reformáció eszméjével. A Magyar Nemzeti Múzeum fontosnak tartja azt, hogy a magyar határokon kívül is bemutassa a gyűjteményeit. Egyik fontos missziónk, hogy a Kárpát-medencei kulturális közösséget minél jobban összefogjuk. A reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük, ez egy szimbolikus dátum, de a közösségünk számára igen fontos. A reformációnak nyilván voltak előzményei és nagyon sokáig tartott, amíg kialakultak azok a történelmi protestáns egyházak, amelyeket manapság is ismerünk. Ezt a folyamatot is bemutatja ez a kiállítás – mondta dr. Tomka Gábor.

A kiállítás tartalmáról Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténész-muzeológusa, a tárlat kurátora szólt:

– Tárlatunk olyan témát taglal, amely úgymond folyamatos és jelenidejű, és amelynek mindannyian örökösei vagyunk. Itt Közép-Európában a reformáció öröksége mindenkié, függetlenül attól, hogy vallja-e vagy érzi-e. A reformáció közös gondolkodási mintákat adott, amelyek mentén ma is cselekszünk. A kiállítás interaktív részletei érdekesek lehetnek a fiatalok számára is, de az érettebb, tapasztaltabb múzeumlátogatóknak is örömet okozhat. A Magyar Nemzeti Múzeum és az Evangélikus Országos Könyvtár gyűjteményéből liturgikus felszereléseket, ritka könyvkincseket hoztunk, és olyan ábrázolásokat is, amelyek a nyelvhez, az oktatáshoz, a tudományhoz és az időhöz való új kapcsolatot villantják fel a látogatók előtt – hallottuk egyebek közt Kiss Erikától.

A reformációs tárlat december 8-áig tekinthető meg. A kiállítás létrejöttét segítette Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma Kulturális és Tudománydiplomáciai Államtitkársága, támogatta az NKA.