2024. április 24., szerda
A Matica srpska Képtár 170 éve

A kultúra nem ismer határokat

Maja Gojković

Maja Gojković

A Matica srpska Képtárban, fennállásának 170. évfordulóján, dr. Tijana Palkovljević Bugarski igazgató köszöntötte az ünnepen egybegyűlt jeles, egyházi méltóságokat, és a társadalmi-politikai, kulturális élet rangos képviselőit. Az intézmény munkájáról beszámolva kiemelte, hogy ebben az évben megemlékeztek az intézmény múltbeli fontos, jeles történelmi évfordulóiról azért, hogy világosan lássák helyüket mai világban és a jövőben. A múzeum jelenlegi vezetői, mint az alapítói egykor, arra törekszenek és fognak törekedni, hogy az intézmény a nemzet büszkesége legyen.

– Büszkeséggel és hálával ünnepelünk. Munkánk értékéről tanúskodnak a megvalósított projektek, a Jakov Ignjatović Alapítványnak a magyarországi, szerb kulturális hagyaték megőrzéséért kapott díj, és más rangos elismerés. Arra törekedtünk, hogy az értékeinket elődeinkhez hasonlóan ápoljuk. Mindent azért tettünk és teszünk, hogy a kultúra mindenki számára elérhető legyen.

Az egybegyűlt vendégeket dr. Dragan Stanić, a Matica srpska elnöke is üdvözölte. Az Arsenije Teodorović és a budai szerb templom című kiállítást, amelyet a jelenlevők megtekinthettek, dr. Vladimir Simić, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar művészettörténésze méltatta, majd Maja Gojković parlamenti elnök ünnepélyesen megnyitotta.

A képtárban kiállított ikonok restaurálását és konzerválását Lukijan Pantelić, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspökének áldása kísérte. A Matica srpska Képtárnak ez az 5 évi kemény munkája a Szentendrei Szerb Pravoszláv Múzeummal és a Tartományi Műemlékvédő Intézettel karöltve valósult meg. Jeles intézményekből 20 különféle szakember, köztük számos restaurátor életének egy részét szentelte arra, hogy e művészeti alkotásokat megőrizzék az örökkévalóság számára. Ebben oroszlánrésze volt dr. Daniela Korolija Crkvenjakov konzervátornak, a képtár segédigazgatójának, mgr. Kosta Vukovićnak, a Szentendrei Szerb Egyházi Múzeum kurátorának, továbbá dr. Vladimir Simić és dr. Branka Kulić művészettörténészeknek.

Az igazi kultúra nem ismer határokat – hangsúlyozta Lukijan püspök. – A budai templom ikonjainak kiállítása összeköti a két országot, Magyarországot és Szerbiát, jelentőség szempontjából pedig túlnő a határokon.

A 170 éves jubileum alkalmából az igazgatónő a Barátok klubja tagjainak, az arra érdemesülteknek köszönőlevelet nyújtott át, többek között Maja Gojković parlamenti elnöknek, Jovan Dejanovićnak, Újvidék volt polgármesterének, Miloš Vučević jelenlegi polgármesternek, dr. Dušan Nikolićnak, az Újvidéki Egyetem rektorának, Peđa Đaković festőművésznek, dr. Farbaky Péternek, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatójának, Predrag Mandić pécsi újságírónak és Milan Candir fotóművésznek.