2024. április 25., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Egyre kirekesztőbbek a románok

Nő a nacionalizmus, egyre kirekesztőbbek a románok. Tíz román közül csak ketten fogadnák el, hogy más etnikumú személy kerüljön a családjukba vagy baráti társaságukba – derül ki az Elie Wiesel holokausztkutató intézet által rendelt felmérésből.

A csütörtökön közzétett felmérés szerint vidéki környezetben az emberek inkább az arabokat, míg városi környezetben inkább a romákat utasítják el. A zsidókhoz és magyarokhoz való viszonyulás tekintetében sem túlságosan toleránsok a románok. A közvélemény-kutatás készítői a Bogardus-skálát használták, amelyen az 1-es a legmagasabb fokú elfogadást (családtag), míg a 7-es a legkisebbet („nem kellene Romániába jönniük”) jelenti. A felmérés eredménye rámutat: a legnagyobb toleranciát a zsidókkal (3,8) szemben mutatták a megkérdezettek, a magyarokkal szembeni toleranciaszint (4,1), valamivel nagyobb, mint a romákkal (4,8) és az arabokkal (5,0) szembeni.

Zsidót a megkérdezettek 15 százaléka fogadna be a családjába, a baráti társaságában vagy szomszédként alig valamivel többen (16 százalék). Egyre többen vélik úgy, hogy környezetükben nincs mit keresniük a magyaroknak: a válaszadók 29 százaléka utasította el, míg 2015-ben ez az arány csak 26 százalék volt. A magyarokat 2015-ben még a megkérdezettek 10 százaléka „értéknek” tartotta Románia számára, most ez az arány 5 százalékra csökkent. 31-ről 33 százalékra nőtt viszont azok aránya, akik problémaforrást vagy éppenséggel fenyegetést látnak bennünk, magyarokban.

Hogy nem kimondottan magyar-, hanem sokkal inkább idegenellenességről van szó, bizonyítja, hogy míg a németekről ugyanezt 2015-ben még a válaszadók 21 százaléka, az idén már csak 9 százaléka vallotta. Noha az ország elnöke az a szász származású Klaus Iohannis, aki lépten-nyomon a Romániában tetten érhető toleranciáról beszél.

A felmérésből kiderült, megdőlt az a tévhit is, hogy Bukarest felvilágosult európai nagyváros, ahol a lakók elfogadják a másságot. A román fővárosban a legkevésbé toleránsak a magyarokkal és a zsidókkal szemben.

A növekvő elutasítás a 27 év után is a nacionálkommunista propagandát követő történelemoktatásból, a politikai pártok nacionalizmusából és a Facebookon terjesztett fake news áradatból és a hozzájuk fűzött kommentekből táplálkozik. Aggasztó, hogy a legtoleránsabbak a 70 éven felüliek, a legelutasítóbb pedig a tizenévesek nemzedéke.