2024. április 25., csütörtök

Harci gépek dübörgése a béke jegyében

Belgrád felszabadításának 73. évfordulójáról emlékeztek meg

A Szerbiai Hadsereg díszbemutatójával emlékeztek meg ma a batajnicai katonai repülőtéren a felszabadulás napjáról. A Sloboda 2017 elnevezésű hadgyakorlat első bemutatója során azt demonstrálták, miként mentik meg egy lelőtt vadászgép pilótáját. Ezután a publikum megtekinthette, miként jár el a katonaság egy túszul ejtett repülőgép utasainak a mentése során: a katonák sikeresen megrohamozták a repülőgépet.

A sarlósfecskefélék (Sztrizsi) nevű orosz bemutató kötelék húz el a batajnicai röptér felett (Fotó: Beta/AP)

A sarlósfecskefélék (Sztrizsi) nevű orosz bemutató kötelék húz el a batajnicai röptér felett (Fotó: Beta/AP)

Az ejtőernyősök, majd a Kobra katonarendőrségi alakulat műsorát a G-4 Supergaleb és a Lasta 95-ös iskolagépek, továbbá a Gazela, a Gama, az Mi-17 és az Mi-8 helikopterek „felvonulása” követte. Ezután „léptek fel” az oroszországi vendégek, a Strizsi repülős osztag. 

A külföldi díszvendégek között volt Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Idén emlékeztek meg Belgrád felszabadításának 73. évfordulójáról. A Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg a szovjet szövetségesek segítségével 1944. október 20-án vonult be Belgrádba és szabadította fel a fővárost.

A rendezvény keretében Aleksandar Vučić felolvasta Wilhelm Keitel német tábornagy parancsát, amely az államfő szavai szerint az 1941-es októberi vérengzéshez vezető utasítás volt. „Ott, keleten, fabatkát sem ér az emberélet” – olvasta Vučić, majd leszögezte: Szerbia elég erős, fejlett és felszerelt lesz, így a jövőben senkinek nem engedi meg, hogy lebecsülje a szerbiai emberek életét.

– Modern országot építünk. Olyan országot, amely a béke és a stabilitás garanciája, illetve minden más ország megbízható partnere. John F. Kennedy szavaival élve: nem félünk tárgyalni, de senki ne gondolja azt, hogy azért tárgyalunk, mert félünk. Remélem, hogy az idők végezetéig megszabadultunk attól az őrülettől, amely igazolást talált a nemzet, a faj és az ideológia nevében elkövetett gyilkolásra, amely egyesek életét értékesebbnek tartotta a másokénál. Megtörténhet, hogy még vannak olyanok, akik náluknál kevésbé értékesnek tartanak bennünket, akik szerint más szabályok vonatkoznak rájuk és mások ránk. Akik elhiszik, hogy mi nem tehetjük meg azt, amit ők megtehetnek. Számunkra ez a torszülött filozófia érvényét vesztette, megszabadultunk tőle még 1944. október 20-án – fogalmazott Vučić.

Ezen az eseményen állították ki először hivatalosan az Oroszországtól vásárolt MiG 29-eseket. A repülőgépeket Sojgu adta át szimbolikusan Vučićnak, aki Szerbia háláját tolmácsolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, majd átnyújtotta Sojgunak a repülőgépek sorozatszámával díszített hat tőrkést.

A bemutatón a hadsereg mintegy 2200 tagja vett részt, 130 harci járművet, 30 repülőgépet és helikoptert, 40 különböző fegyvert és katonai felszerelést mutattak be.