2024. április 25., csütörtök
VaMaDiSz kontra Jogtudományi Kar

Új utakat is keresünk

Péntek délelőtt újratárgyalták a Vajdasági Magyar Diákszövetségnek az újvidéki Jogtudományi Kar elleni perét.

– Az újvidéki Felső Bíróság sajnos megismételte az egy héttel ezelőtti döntését: azon a véleményen volt, hogy annak ellenére, hogy a Jogtudományi Kar nem szervezte meg a felvételi vizsgát magyar nyelven – ami ellentétben van a tartományi képviselőházi döntéssel –, az illető karon nem volt diszkrimináció – mondta Veljko Milić, a VaMaDiSz védőügyvédje.
Továbbá elmondta, az ilyen döntés ellen fellebbeznek, és kihasználnak minden jogorvoslást, ha erre szükség lesz. Reméli, hogy a Felső Bíróság, amely a döntését múltkor bizonyos eljárási okok miatt nem hozta meg, ez esetben a lényeges bizonyítékokat fogja tekintetbe venni.
Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke: – Bár az ügyvéd úr szerint mindenképpen van lehetőség a fellebbezésre, ilyen döntés után a VaMaDiSz elnökségének mérlegelnie kell, hogy a fellebbezési lehetőség ellenére érdemes-e ezt a pert folytatni, mert elsőfokon másodszorra ugyanazokkal a kitalált indokokkal a bíróság elutasította a keresetünket.
Ugyanakkor elmondta, kikérik az illetékes partnereik véleményét arról, hogy milyen megoldási lehetőségeik vannak a különféle intézményekben, hivatalokban lévő személyeknek. Sőt, azon is gondolkodnak, hogy felmérik, a Jogtudományi Karon a felvételi vizsgával kapcsolatos helyzet milyen módon hat ki a magyar diákok jelentkezésére.
– Egy nem hivatalos információ szerint annak ellenére, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti évben mintegy húsz magyar ajkú felvételizett a Jogi Karon, úgy tudjuk, hogy az idei évben mindössze három magyar ajkú, végzős középiskolás felvételizett. Merjük azt hinni, hogy ez összefügg a Jogtudományi Karon uralkodó helyzettel. Ugyanígy tapasztalható némi csökkenés a magyar nyelven felvételiző, végzős középiskolai diákok számát illetően az előző évekhez képest. Ez egyértelműen bizonyítéka annak, hogy az, ami most a Jogtudományi Karon van, teljesen kihat az össz diákságra a magyar közösségben.
Sóti Attila a fellebbezés esetén, a másodfokú ítélet után, ha az ügy megint újratárgyalására kerül sor, szükségesnek tartja, hogy az egy másik bíróhoz kerüljön. A jelenlegi bíró ugyanis körülbelül az eljárásnak a felétől került ebbe a történetbe, az előző bíró pedig, akit leváltottak, az elmúlt évben meghozta az ideiglenes intézkedést a Jogtudományi Karral szemben.
– A leváltott bíró tavaly, a júniusi felvételi vizsga előtt kötelezte a Jogtudományi Kart, hogy szervezzen magyar nyelven is felvételi vizsgát, amit a fellebbviteli bíróság elutasított. Ezután számunkra ismeretlen okokból bíróváltásra került sor. A jelenlegi bíró folyamatosan a VaMaDiSz-re és a magyar közösségre nézve nagyon rossz döntéseket hoz – mondta a VaMaDiSz elnöke.