2024. április 16., kedd

Megnyílt az új fizetőkapu

A gépkocsik számára tegnap óta 230 dinárba kerül az autópálya használata Szabadka és Újvidék között

Tegnap délben megnyílt a Szabadka–Belgrád autópályán a Szabadka – Dél leágazáson az új autópályadíj-megfizettető állomás. A fizetőkapu nyolcsávos. Az országot észak–dél irányban átszelő 10-es közúti folyosón ez az első fizetőállomás, az utolsó Preševónál van. A szabadkai déli fizetőkapu egyelőre úgynevezett nyitott rendszer részeként működik, a leágazásokon építendő kapuk üzembe helyezésével válik majd zárttá. A zárt rendszer azt jelenti, hogy az autós az első fizetőkapun kártyát kap – ha pedig rendelkezik elektronikus megfizettetést lehetővé tevő berendezéssel (TAG), akkor regisztrál –, ahol pedig letér a pályáról, ott fizet a megtett kilométerek függvényében. Szabadkától Újvidékig öt leágazás, illetve fizetőkapu létesül, ezek várhatóan november folyamán nyílnak meg. Miután ez megtörténik, a szőregi fizetőállomás az autópályán megszűnik.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A kormány már korábban jóváhagyta a szabadkai fizetőkapunál érvényes díjszabást. Az 1a kategóriájú járművek 60, az 1. kategóriájú járművek 120, a 2. 180, a 3. 360, a 4. vezetői pedig 730 dinárt lesznek kénytelenek fizetni. A külföldi állampolgárok ugyanannyit fizetnek, mint a hazaiak. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen díjszabás lép hatályba, miután a Szabadka–Újvidék autópályán a leágazásokon megnyílnak az új fizetőkapuk. Az újítás után a gépkocsik számára tegnap óta 230 dinárba kerül az autópálya használata Szabadka és Újvidék között, 120 dinárt a szabadkai kapunál kell fizetni, 110 dinárt pedig Szőreg és Újvidék között.

Kern Imre, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára, aki tegnap megtekintette a fizetőkapu üzembe helyezését, elmondta, hogy egyelőre csak a Szabadka és Topolya közötti távot fizettetik meg, Topolyától Szőregig továbbra is díjtalan az autópálya használata. Kern Imre kiemelte, az aktuális összetételű kormánynak köszönhető, hogy a fizetőkaput az elsődleges elképzelésekkel szemben nem Hajdújárásnál építették meg. Ez megkönnyíti a szabadkaiak életét, hiszen ha az autópályán indulnak Horgosra, Magyarkanizsára vagy Magyarországra, nem lesznek kénytelenek autópálya-díjat fizetni.

Archív

Azoknak, akik gyakrabban utaznak, megfontolandó az elektronikus megfizettetést lehetővé tevő berendezés (TAG) beszerzése, hiszen ennek köszönhetően akadálymentesen át lehet haladni a fizetőkapukon (Gergely Árpád felvétele)

Arra is rámutatott, hogy az eddigiekhez képest többletnek számító bevételeknek köszönhetően tovább lehet építeni és fejleszteni a szerbiai autópálya-hálózatot. A magyar határ és Újvidék közötti szakasz különösen rossz állapotban van, ezt feltétlenül fel kellene újítani – emelte ki Kern Imre, mondván, hogy a minisztérium immár fél éve tárgyalásokat folytat a Világbankkal és a Világbank csoportjához tartozó európai bankokkal, hogy Szerbia hozzájusson hitelhez a szóban forgó szakasz felújítására. Ezek a munkálatok a tárgyalások sikeres lezárását követően már jövőre megkezdődhetnek.

A beszélgetés folytatásában az is kiderült, hogy a tegnap megnyitott fizetőkapu lesz az egyike annak az öt helyszínnek Szerbiában, ahol töltőállomás létesül a mind népszerűbb elektromos kocsik számára is, és már a napokban elkészül.

Az államtitkár mindenkit arra bátorít, hogy vásárolja meg az autópályadíj elektronikus megfizettetését lehetővé tevő berendezést (TAG), hiszen ennek köszönhetően akadálymentesen át lehet haladni a fizetőkapukon. A berendezés feltöltéses alapon működik, vagyis amikor az utas elkölti a berendezésre feltöltött összeget, egyszerűen újabb összeget fizet be, azaz feltölti. A külföldi autósok Kern Imre elmondása szerint nemcsak dinárban fizethetik ki a díjat, hanem euróban vagy bankkártyával is.