2024. április 19., péntek

Rastužujući (jedinstveni) slučaj

Samouprava u Zrenjaninu je naložila da se uklone grafiti nacionalističke prirode usmerene na mađarsko stanovništvo.

Natpisi mržnje su se pojavili u utorak ujutru na kapiji jedne kuće u Zrenjaninu. Na kući Miodraga Delića su se pojavili grafiti mržnje prema mađarima, naneti crnim auto lakom. Obaveštena je policija koja je uradila uviđaj. Miodrag Delić živi u ulici Emila Gavrila 39/a, kaže da se tu i rodio i nije mu jasno zašto su se grafiti pojavili baš na njegovoj kapiji i ogradi, jer on nije nikome naudio, ćerke su mu odlični sportisti i učenici, kome je u interesu da vređa njegovu porodicu. Supruga je mađarske nacionalnosti.

-Ovo je miran kraj. Iznenađen sam, iako su pre mesec dana bacili manji kamen na moj automobil koji je stajao u dvorištu. Verujem da će policija i nadležni ubrzo rasčistiti slučaj.

Veronika Dević živi u Zrenjaninu dvadeset godina, rodom je iz Tobe. Kaže da zbog nacionalnosti do sada nije imala nikad ovakve neprijatnosti.

-Juče kad smo uočili ovaj natpis na kapiji, jako sam se rastužila. Nemam šta da dodam, jako je neprijatno. Imam dve ćerke i plašimo se. Nije mi svejedno - rekla je Veronika.

Ljudi koji žive u komšiluku su isto iznenađeni. Sve najbolje pričaju o toj porodici.

-Iznenađeni smo. Ne mogu da verujem. Poznajemo ih, radni su ljudi, devojke su sportistkinje. Sve najbolje možemo reći o njima. Prvo smo mislili da je greška, ali da je baš ovolika, neverovatno - rekla je komšinica Spomenka Brankovan.

Samouprava Zrenjanina je osudila slučaj i obećali su da će o svom trošku ukloniti grafite.

-Zrenjanin je miroljubiv grad. Tolerantan. Ovde živi preko dvadeset nacija. Četiri zvanična jezika je u upotrebi. Probleme ovakve vrste nemamo. Očekujem od milicije izveštaj i da se uhvati počinilac. Ovakvom izaržavanju nema mesta kod nas. Siguran sam da je ovo jedinstven slučaj - rekao je Čedomir Janjić gradonačelnik. Vlada Vojvodine najoštrije osuđuje natpis govora mržnje na kući porodice u Zrenjaninu, i zahteva od policije da učine sve u okviru svojih ovlašćenja da pronađu počinioce. Igor Mirović i Čedomir Janjić su se složili da što pre treba ukloniti grafite.