2024. április 25., csütörtök

Európa-szerte ismert a topolyai kerékpár

A Prosperitati Alapítvány támogatásával új munkahelyek létesülnek

A jelenlegi, évi 80 ezer legyártott kerékpármennyiséget a fejlesztéseknek köszönhetően két éven belül 100 ezerre növelik a Capriolo kerékpárgyárban, hogy a növekvő igényeket ki tudják elégíteni. A fejlesztéseket részben a Prosperitati Alapítvány támogatásával valósítják meg, növelve ezzel a helyben hozzáadott érték arányát és a munkahelyek számát is.

Brindza Lajos a Capriolo Bike Show rendezvényen (Tóth Péter felvétele)

Brindza Lajos a Capriolo Bike Show rendezvényen (Tóth Péter felvétele)

Megtartották a topolyai Capriolo kerékpárgyár már hagyományos rendezvényét, a Capriolo Bike Show-t, melynek keretében az üzleti partnereiknek és a nagyközönségnek is bemutatták új kerékpármodelljeiket. A topolyai üzemet bő két évtizeddel ezelőtt, 1996 elején alapították három foglalkoztatottal. Ma már több mint 150 dolgozójuk van, és évi 80 ezer kerékpárt gyártanak. A Capriolo ma már Európa-szerte igazi márkanévnek számít, a világ 22 országában egyedi kinézetű modelljeiről ismert brand. Jövőre is több új modellel jelenik meg a piacon, ezeket a Capriolo Bike Show keretében mutatták be a nagyközönségnek. A vendégek között ott voltak az üzleti partnerek, beszállítók, forgalmazók képviselői is.

A vállalat tulajdonosa, Brindza Lajos ez alkalommal elmondta, hogy huszonkét évvel ezelőtt édesapja tanyáján egy fészerben kezdték a bicikligyártást Forgó Zoltán – Firga barátja segítségével, amikor az első kerékpárt összeszerelték a Magyarországról behozott alkatrészekből. Ma viszont egy új, korszerű gyártócsarnokban több mint 150 család számára biztosítanak megélhetést, de épülnek az új csarnokok is. A topolyai kerékpárgyár ma már több mint húsz európai országba exportálja termékeit. Az ötéves tervben szerepel azonban más kontinensek meghódítása is. Korábban az orosz piacra is szállítottak, a magas vámok miatt most ez egyelőre nem működik. Azokban az országokban viszont, ahol stabil piaci részesedést sikerült kialakítani, már nem is tudják kielégíteni az igényeket. A legtöbb kerékpárt Hollandiában adják el, a tulajdonos szerint nem is meglepő, hiszen a holland egy igazi kerékpáros nemzet. A holland családok minden tagjának – különféle alkalmakra – általában 3-4 kerékpárja is van. A második legnagyobb felvevőpiac pedig Finnország. Brindza Lajos szerint erre külön büszkék lehetnek, hiszen a skandináv országok igényes piacán csak tartósan magas minőséggel lehet helytállni.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

– Egyes nyugat-európai vevőink rendszeresen kiküldik minőségellenőreiket, hogy szúrópróbaszerűen a gyártósorok mellett ellenőrizzék a minőséget. Ez számunkra is jó útmutató azzal kapcsolatban, hogy mire kell több figyelmet fordítani. Nemrégiben adtuk át új festőüzemünket, ami új, helyben hozzáadott értéket jelent, hiszen az alkatrészek festését korábban más végezte el. És annyira sikeres, hogy a vevőink általában ragaszkodnak ahhoz, hogy az általunk festett kerékpárokat szállítsuk le nekik – mesélte Brindza.

Jelenleg két új csarnok építése zajlik, ezekben a jövőben kereket és keréktárcsákat, közismertebb nevén felnit gyártanak. A másik új csarnokban pedig az egyre népszerűbb gyermekkerékpárok és a kedvezőbb árfekvésű bringák készülnek majd.

– A Prosperitati Alapítvány két pályázatán is sikerült fejlesztési eszközökhöz jutni. Korábban négy szállítójárművet vásárolhattunk, valamint az új csarnok kiépítését is részben így tudjuk finanszírozni. A cégen belül jó a hangulat, odafigyelünk azokra, akik itt dolgoznak, igyekszünk jó munkakörülményeket teremteni. A fizetések versenyképesnek mondhatók, ezért nincs nagy fluktuáció a munkaerő szempontjából. De folyamatosan nyitottak vagyunk megbízható munkatársak alkalmazása iránt. Jelenleg is alkalmaznánk dolgozókat az összeszerelő vonalhoz, de az inkább hölgyeknek való matricázó részlegbe és a marketing osztályra is keresünk munkatársakat – nyilatkozta a tulajdonos.