2024. április 25., csütörtök

Főszerepben a kismamák

Egészségügyi tanácsadás, egészségmegőrző női- és kismamatorna-program az Anahitas egyesületben

Az első gyermeküket váró anyukák információigényét és tanácsadásra való igényét fedezte fel Kunyi Farkas Klaudia szülészeti-nőgyógyászati nővér, Alizetics női- és kismamatorna-szakoktató, aki többedmagával megalapította az Anahitas nők és kismamák gondozója egyesületet. Az egyesület a kismamáknak és nőknek szervez tanácsadást és felvilágosító előadásokat. Célkitűzéseik között szerepel a nőkkel és kismamákkal való törődés, tájékoztatással a nőgyógyászati, érrendszeri, izom és ízületi betegségek megelőzése, a meddőség kezelése, a várandósságra való felkészülés, a pszichofizikai kiegyensúlyozottság és testtudatosság kialakítása, egészségmegőrző női- és kismamatorna-program. Az Anahitas egyesület tevékenységéről az elnökkel, Kunyi Farkas Klaudiával beszélgettünk.

– Az Anahitas egyesület küldetése egy olyan közösség formálása, ahol lelkileg és testileg is felkészítjük a jövendőbeli anyukákat az anyaság örömeire, tapasztalt szülész-nőgyógyász szakorvosok, pszichológusok és szülészeti-nőgyógyászati nővérek látják el őket hasznos tanácsokkal. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a női test egészségének megőrzésére, az önbizalom növelésére, valamint arra, hogy magát a várandósságot és a szülést ne teherként és traumaként éljék meg, hanem a női élet szakaszának egyik legértékesebb eseményeként, ezzel sarkallva őket a családalapítás jelentőségére, melyet egy életre szóló ajándékkal pecsételnek meg. Ily módon igyekszünk felkelteni a fiatal anyukákban a megszületett gyermek iránti legmagasabb fokú felelősséget – mondta Kunyi Farkas Klaudia.

Az egyesületben folyamatosan egészségmegőrző női- és kismamatorna-program zajlik, emellett különféle előadásokra kerül sor. A közelmúltban Légy ura a helyzetnek címmel a természetes szülés fontosságáról szerveztek előadást, ahol a jövendőbeli szülők első kézből kaphattak felvilágosítást, tanácsokat és választ kérdéseikre dr. Szabó Elvira szülész-nőgyógyász szakorvos előadásán. Az egyesületben októbertől egy előadássorozatot – babaváró kismama-felkészítőt tartanak, mely tizenegy előadásból áll, és amelyeket szakemberek, többek között gyermekgyógyász, pszichológus, fogorvos és nőgyógyászok adnak elő. A babaváró kismama-felkészítő programról bővebben az egyesület honlapján olvashatnak az érdeklődők. Az egyesület támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az MNT.