2024. április 25., csütörtök

Bontják, hogy építhessék

A Vajdasági RTV új székháza várhatóan 2020-ig elkészül

A sajtó képviselői csütörtökön megtekintették a Vajdasági Rádió és Televízió készülő épületének munkálatait.

A romok eltakarítása után november 15-én kezdődhetnek az építési munkálatok (Fotó: Dávid Csilla)

A romok eltakarítása után november 15-én kezdődhetnek az építési munkálatok (Fotó: Dávid Csilla)

Marijana Divljak építészmérnök elmondása szerint az épület romjait az Elita-Cop építővállalatnak köszönhetően egy hónappal a határidő lejárta előtt, október 31-ig eltakarítják. November 15-én megkezdődhet az építkezés első fázisa, amelyhez a szükséges 800 millió dinárt a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság irányozta elő. Az építkezés első fázisának határideje 480 naptári nap, az új székház épülete pedig várhatóan 2020-ig készül el. A beruházás összértéke 2,6 milliárd dinár.
A munkálatok megtekintése után sajtótájékoztatón ismertették a Vajdasági Rádió és Televízió tájékoztatási műsorait. Az RTV jelenleg az egyetlen olyan európai közmédium, amely tizenhárom nyelven készíti és sugározza a műsorait, a tervek szerint idővel tizenötre növelik ezt a számot.
Vorkapity Gubik Krisztina, a Vajdasági Rádió és Televízió kettes csatornájának munkatársa ismertette a magyar nyelvű tájékoztatási műsorokat. A kettes csatorna ilyen jellegű műsorai a Napjaink, a Fókuszban, a Glóbusz, a Híradó és a Hírek. Hangsúlyozta, hogy a széleskörű tájékoztatásban különösen fontos az, hogy az adott szerkesztőségen belül, továbbá az összes szerkesztőség között megfelelő szintű legyen az együttműködés.
Gusztony András, a rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztő-helyettese felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy valamikor a rádiónak 102 munkatársa volt, jelenleg viszont 35-en dolgoznak a szerkesztőségben.
– Úgy mértük fel, hogy csak olyan módon tudunk életben maradni, ha a tájékoztatás felé fordulunk és felerősítjük. Éppen ezért van napi öt híradónk, és ezek befedik az egész napot 7 órától 21.30-ig, minden napszakban van híradónk. A délutáni híradónk a zászlós hajónk, amelyben esetenként harminc hang is megszólal. Nagyon sokáig a Magyar Rádió mellett az Újvidéki Rádiónak volt 24 órás magyar nyelvű műsora. Éppen ezért a konkurenciával jó értelemben is meg kell küzdenünk – mutatott rá a főszerkesztő-helyettes.