2024. április 25., csütörtök

A Srbijagas az év vesztese

A NIS könyvelte el a legnagyobb nyereséget – A gazdasági szektor foglalkoztatottjainak 15 százaléka dolgozik a legjobb cégek valamelyikénél, 8 százalékuk a legrosszabbaknál

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) volt 2016-ban a legnyereségesebb szerbiai cég, 16 milliárd dinárral lett gazdagabb – áll a Köztársasági Cégjegyzék újonnan közzétett jelentésében. Ez az adat megfelel az egy évvel korábbi kimutatásnak. A bevétel ugyanakkor 11 százalékkal alacsonyabb lett most. A NIS csökkentette dolgozóinak a számát, 101 személytől vált meg.

A legnyereségesebbek sorában a Szerbiai Telekom (15,16 milliárd dinár), a Telenor (8,9 milliárd), a Szerbiai Villanygazdaság (EPS, 8,76 milliárd) követik egymást.

A Srbijagas földgázforgalmazó vállalat számít 130,71 milliárd dinárral minden idők legveszteségesebb cégének a Gazdasági társaságok 2016-os rekordjai című beszámoló szerint. A történelmi veszteségek listájának nevezett sorban a Srbijagast a belgrádi EPS követi 122,7 milliárddal. Törtélelmi vesztes a VIP Mobile távközlési vállalat is, eddig 65,66 milliárd dináros hiányt jegyzett. A 2016-os nettó veszteségeket figyelembe vevő listát a szendrői Acélművek vezeti 16,22 milliárdos hiánnyal, a Szerbiai Utak pedig 13,12 milliárdos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni.

A legnagyobb hazai vállalatként a Szerbiai Villanygazdaságot jelölték meg, a Bambi konszernnek pedig a piaci megítélése volt a legjobb. Az EPS 222,1 milliárd dináros bevételt tudhat a magáénak, a NIS 177,9 milliárdot. A kragujevaci Fiat gépkocsigyár 132,6 milliárd, a Merkator S üzletlánc 107,13 milliárd, a Telekom 87,1 milliárd dinár bevételt ért el 2016-ban, az üzleti jelentés szerint.

A felmérés részleteiről szólva Ružica Stamenković, a Köztársasági Cégjegyzék szakértője elmondta, hogy a száz legjobb hazai vállalat valósította meg a szerb gazdaság pozitív eredményeinek egyharmadát, mozgatta meg a hazai üzleti vagyon felét, mindeközben a száz legrosszabb eredményt elkönyvelt hazai vállalat halmozta fel az összes veszteségnek több mint a felét.

A gazdasági sikertörténetek listájára a várakozásoknak megfelelően kereskedelemmel, élelmiszergyártással, távközlési szolgáltatások nyújtásával foglalkozó cégek iratkozhattak fel. A legnagyobb vagyonnal az áramfejlesztés, a földgázforgalmazás területén dolgozók rendelkeznek. A legtöbbet azok a cégek veszítették, amelyek csődeljárási folyamat alatt állnak.

A jelentésből kiderül az is, hogy a száz legsikeresebb vállalat listáján van hét olyan közvállalat is, amelyik a nettó nyereség megoszlásának szempontjából számít kivételesen eredményesnek, a százas lista által megvalósított profit 15 százalékát adták ugyanis ezek az állami cégek. Hét közvállalat található meg a bevétel szempontjából összeállított százas listán is, a lajstromban szereplő vállalatok összbevételének a 13,9 százalékát valósították meg.

A száz legsikeresebb cégnél dolgozik a gazdasági szektor foglalkoztatottjainak 15 százaléka. A száz legnagyobbnak számító vállalat alkalmazza a dolgozók 17 százalékát, a száz legveszteségesebb pedig a 8 százalékát. A villanygazdaságnál dolgoznak egyébként a legtöbben, 2016 végén 27.627 alkalmazottja volt a vállalatnak, a Szerbiai Posta állt a második helyen e tekintetben 14.944 dolgozóval, a Szerbiai Vasutak infrastruktúrájánál 9637 személy dolgozott, de több mint 8 ezer munkása volt a Merkator S, a Delhaize és a Szerbiai Telekom vállalatoknak is.