2024. március 29., péntek

Munkára fogják a Košavát

A Malibunar szélpark 7200 háztartást lát majd el árammal – Már épül a nagyobbik testvér-erőmű is

Ünnepélyesen is felavatták tegnap Alibunár közelében, Petrén (Vladimirovacon) a Malibunar nevű szélerőműparkot, melynek négy generátora nyolc megawatt teljesítményű. A novemberben próbaüzembe helyezendő szélerőmű évi 25 gigawattóra áramot termel majd, amely 7200 háztartás áramellátását biztosítja. A parknak köszönhetően jelentős mértékben csökkenthető a hagyományos áramfejlesztés révén keletkező szén-dioxidkibocsátás; a Malibunar révén évente 16 ezer tonnával kevesebb szabadul fel a levegőben ebből az üvegházhatást növelő gázból.

A szélerőművet a belga Elicio NV vállalat hozta létre, a beruházás értéke 14 millió euró. A kísérleti időszakot követően (újév után) teljes kapacitással működik majd. Ez lesz Szerbia harmadik szélerőműparkja.

A környéken nem ez az egyedüli megépült vagy épülő szélerőműcsoport. A Malibunarral párhuzamosan (2010 óta) épül az Alibunar szélpark is, utóbbinak 21 turbinája és 42 megawatt teljesítménye lesz. E befektetés 80 millió eurót ér, és jövőre készül el.

A két szélerőműcsoport helyszínének azért választották Alibunár környékét, mert a kutatások szerint a cél elérése szempontjából a legalkalmasabb dél-bánáti Košava-övezet részét képezi. A szelek rendszerességének, minőségének, gyorsaságának mérései után esett a választás erre a dél-bánáti településre.

A Malibunar tegnapi átadásán jelen volt Aleksandar Antić energiaügyi miniszter is. Meggyőződésének adott hangot, hogy Szerbiában napról napra nagyobb teret nyer a zöld energia, s közeledik az ország ahhoz a célhoz, mely szerint 2020-ra az előállított energia 27 százalékának környezetbarát forrásból kell származnia. Antić hangsúlyozta, hogy 2018 végére az államnak 250 megawatt teljesítményt elérő szélenergia-forrásai lesznek, így a megújuló energiák szavatolják majd a szükségletek 24 százalékát. Hozzátette, szerte az országban még 500 megawatt teljesítményű szélparkok vannak épülőfélben jelenleg. A munkálatok nem egyformán haladnak, de ha határidőn belül elkészül valamennyi, az állam átlépi az európai mércének számító 27 százalékos küszöböt.

A szél az áram 10 százalékát termelhetné

Még a 2010-es évek elején elkészültek az első komolyabb elemzések azzal kapcsolatban, hogy mekkora haszonnal lehetne szélerőműveket építeni Szerbiában, és melyek azok a térségek, amelyek a legalkalmasabbak erre. A tanulmányok rámutattak, az ország nagy része megfelel erre, a légmozgások állandóak, így alkalmasak a villanyhálózat céljaira. Kelet-Szerbia hegyvidékei, Vajdaság nagy része, Közép-Szerbia fennsíkjai, a Duna, a Száva és a Morava völgye a legalkalmasabb szélparkok létesítésére. Vajdaság területén Kúla, Zichyfalva (Plandište), Alibunar, Versec, Inđija, Pancsova és Kevevára (Kovin) környékén lenne a legkifizetődőbb szélerőműveket építeni. Amikor az elsődleges felmérések elkészültek, a törvényes keret még hiányzott ahhoz, hogy az elképzeléseket megvalósítsák. Mára a helyzet megváltozott, s nem tűnik lehetetlennek, hogy beigazolódjanak az elvárások, melyek szerint hazánkban évente akár 2,3 milliárd kilowattóra áramot is fejleszthetnének ezzel a módszerrel. A számítások szerint a szélparkokkal a teljes árammennyiségnek a tíz százalékát lehetne előállítani.