2024. április 20., szombat

Dogodine još dva granična prelaza između Mađarske i Srbije

Tri miliona donacije od Evropske Unije za projektovanje železničke pruge Segedin-Subotica-Baja. U Subotici su se sastali Peter Sijarto i Goran Knežević.
Već deveti put se sastao u Subotici mešoviti komitet za privredu. Na sastanku su predsedavali Peter Sijarto, ministar inostranih poslova Mađarske i Goran Knežević, ministar privrede Srbije.
Na konferenciji za novinare, Knežević je istakao da je ovaj sastanak bio pravi prijateljski susret, i da između ove dve države nikad nisu bili odnosi tako bliski kao sada.
-Između nas nema nerešivih pitanja. Prijateljske političke odnose želimo da prenesemo i na privredne odnose, jer je to od velikog značaja. Svima nam je cilj da naši građani bolje žive - rekao je Knežević i dodao da je promet robe između dve zemlje prošle godine dostigao 1,3 milijardi evra, a u prvoj polovini ove godine je porastao za još dvadeset procenata.
-Sradnju bi u buduće želeli još više da proširimo, počev od zajedničkih ulaganja, preko kojeg bi naša preduzeća mogla da se pojavljuju na pijacama drugih država, preko učešća mađarskih kompanija u privatizaciji do infrastrukturnih razvoja i do izradnje zajedničkih infrastrukturnih projekata - rekao je Knežević i dodao da je na savetovanju bilo reči i o železničkoj pruzi između Beograda i Budimpešte, o otvaranju novih graničnih prelaza i drugim temama. Ministar je saopštio i to da će za četvrti susret rukovodilaca dve zemlje u novembru Mađarska biti domaćin.

Prijateljstvo između Mađarske i Srbije je veoma dobar osnov za privredni razvoj obe zemlje, saglasili su se Sijarto i Knežević.

Sijarto: ,,Kada dolazimo u Srbiju, dolazimo na teritoriju države sa kojom imamo najbolju saradnju od susednih zemalja“ i dodao da bi mnoge države članice EU mogle uzeti za primer Srbiju, na polju obezbeđivanja manjinskih prava, i zahvalio se vladi Srbije kako se odnose prema manjinskim mađarskim zajednicama koje žive u Srbiji i koje su veoma bitan povezujući faktor između dve države.
Vezano za zadatke Mešovitog Privrednog Komiteta, ministar inostranih poslova je objasnio, da je jedan od ciljeva privredne strategije saradnja sa zapadnim balkanom, 69% ove saradnje se ostvari sa Srbijom. Vetar u leđa ovom programu daje i program razvoja privrede Vojvodine, za koji je potpisano u Subotici 23 ugovora za velika ulaganja sa mogućnostima za nova radna mesta.
Zatim je ministar inostranih poslova govorio i o OTP banci, koja se širi u Srbiji, o prisustvu Mol benzinskih stanica u Srbiji, kao i o farmaceutskoj industriji Richter sa kojom će se uskoro sklopiti ugovor. Prema Sijartu, 2018. godine će se otvoriti još dva granična prelaza, Bačsentđerđ-Rastina i Kibekhaza-Rabe, što je važno zbog privredne i trgovinske saradnje. Pored toga, od Evropske Unije smo dobili 3 miliona evra pomoći za izgradnju železnice Segedin-Subotica-Baja, i uskoro će se početi sa radovima na ovom projektu.
-Sklopili smo sporazum , koji će omogućiti privredni razvoj obe zemlje, otvaranje novih radnih mesta, napredovanje i razvoj oba naroda - rekao je Sijarto Peter.