2024. április 19., péntek

Színes hangulatok

Hétfőn délután a Zentai Alkotóházban kiállítás nyílt a Thurzó Lajos általános iskolai részleg kreatív pedagógusainak munkáiból Színes hangulatok címmel.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

A negyedikesek – szintén kreatív és cseppet enigmatikus – táncos performance-át követően a kiállítást Oláj Ibolya, az iskola tanítónője nyitotta meg. Elmondta: minden tárlatnak üzenete van, az iskola pedagógusai ezúttal a felnőtteknek szeretnének üzenni felnőtt színezős alkotásaikkal. Ezt követően mesélt a színezőtechnikák jótékony hatásairól, a relaxációról, amit a kifestőképek vagy mandalák színekbe öltöztetése jelent, amikor a tevékeny mindennapok közepette ezt választjuk pihenés gyanánt a tévé vagy az internet helyett. Elmesélte, hogy egyre többen választják manapság ezt a szabadidőprogramot – ezt bizonyítja a jelen kiállítás is. A felnőtteknek szóló kifestők az elmúlt öt évben kezdtek elterjedni világszerte, okkal: a tevékenység elűzi a negatív gondolatokat, nyugtatja az elmét, csökkenti a stresszt és a szorongást, közben fejleszti a koncentrációs készséget is, és megdolgoztatja a fantáziát. Kiváló módszer az elme lecsendesítésére, a lélek megnyugtatására, nemkülönben belső énünk és hangunk megtalálására.

Ahogyan ők, a thurzós pedagógusok elkezdték, arról elárulta, az iskolában órák után néhányan összeültek színezgetni; aztán egyre több munka készült el, melyek most az iskola folyosóját díszítik. Ezt követően kézenfekvőnek tűnt, hogy felnőtt-társaikkal is megismertessék e tevékenységet, és bíznak benne, hogy a mostani kiállítás hatására akadnak majd követőik.

A helyszínen az érdeklődők a felszolgált frissítők és pogácsák elfogyasztása közben az egyik asztalnál akár ki is próbálhatták azonnal a színezős technikákat.