2024. április 25., csütörtök

Porol a föld a határban

Zentagunarason körülbelül 300 bejegyzett földműves gazdaság tevékenykedik, a jövőben viszont a kisgazdaságok száma a generációk cseréje alkalmával sajnos látványosan csökkenni fog a faluban, hiszen a fiatalok már gyakran nem akarnak a spekulánsoktól függő, köztudottan fáradalmas és sok munkát igénylő tevékenységgel bajlódni. Mindezt még tetézi az idei aszályos év is.

Vass Árpád, a Zentagunarasi Gazdakör irodavezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Vass Árpád, a Zentagunarasi Gazdakör irodavezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Vass Árpádtól, a Zentagunarasi Gazdakör irodavezetőjétől megtudtuk, hogy az idén a falu határának mintegy 40 százalékában termett kukorica. A siralmas hozamot a földművesek főleg morzsolt formában takarították be, és 20 mázsánál többet nemigen tudtak termelni, illetve legalább negyedét lesilózták az emberek.

-Zentagunarason több tehénfarm is működik, ezért a falu kukoricáját főleg a jószágok eszik meg. Kevesen adják el háztól a termést, különösen ilyen nehéz évben. Az idei kárbecslés után a község illetékes gazdakörei – így a zentagunarasi is – átadták az illetékesek felé a kártérítési igényt, és nagyon bíznak az eredményben, adólevonásban vagy kedvező üzemanyag-vásárlási lehetőségben reménykedve. Hogy az illetékesek figyelme mennyire lesz kézzelfogható számunkra, az még rejtély – adott hangot aggodalmának Vass Árpád.

A zentagunarasi kataszteri község szinte egész területét egyenlő mértékben sújtotta a szárazság. Talán a falu határában elterülő tavacska körülbelül 200 méteres körzetében a felszabaduló párának köszönhetően lett kicsit jobb termés. 2012-ben is egy nehéz évet tudhattak maguk mögött a földművesek, ami sajnálatos, hogy a termények és a jószágok ára azóta nem változott, minden más fogyasztási termék és illeték viszont felment.

-Hogy ez milyen szinten lesz hatással a faluban a földművesek vetési terveire, munkakedvére, most még nem látjuk át. Annyi biztos, hogy az idei évben nemcsak a kukoricával volt gondunk, hanem az őszi vetésű gabona sem úgy termett, ahogy kellett volna. Az a szerencsénk eddig, hogy egy-egy aszályos év nem egymást követően csapott le ránk, viszont aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt 12 hónapban egyenetlenül, illetve alig kaptunk csapadékot. Porol a föld ősszel a zentagunarasi határban! – fejezte be gondolatát Vass Árpád.